Міжнародний Економічний Форум «Discover Dn.Ua»

28-29 вересня 2017 р. у м. Краматорськ відбулася одна із ключових щорічних економічних подій регіону – Міжнародний Економічний Форум «Discover Dn.Ua», який мали можливість відвідати співробітники Інституту. Організаторами заходу (серед яких були Донецька облдержадміністрація, обласна військово-цивільна адміністрація спільно з Донецькою торгово-промисловою палатою, Програмою Розвитку ООН та USAID) було поставлено за мету створити простір, де учасники матимуть можливість отримати актуальну інформацію і взяти участь у дискусіях щодо потенціалу й досягнень малого та середнього бізнесу, залучення інвестицій для відновлення інфраструктури та відродження економічної спроможності Донеччини, використання міжнародної допомоги.

28 вересня увагу було приділено налагодженню прямих контактів між представниками влади та бізнесу, залученню потенційних інвесторів, застосуванню європейського досвіду для сталого зростання регіональної економіки, розвитку інноваційних та нестереотипних галузей. Промови пролунали від декількох десятків спікерів, в тому числі голови Донецької обласної державної адміністрації, керівникa обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, першого заступника Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової, директора Представництва ПРООН в Україні Янтомаса Хімстра, заступника директора Регіональної місії в Україні та Білорусі Агентства США з міжнародного розвитку Джона Пеннела, народного депутата України Тетяни Ричкової, президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова тощо.

Серед іншого, було проведено сесію «Стратегія розвитку Донецької області до 2040 року», презентаційні та панельні засідання за напрямами: «Перші паростки підприємництва», «Комунікаційна стратегія Донецької області. Що далі?», «Галузі економіки, що  мають стати стрижнем для оновленої Донеччини», «Доступ до фінансування під час перезавантаження малого бізнесу», а також виставку підприємств малого та середнього бізнесу.

Програмою 29 вересня було передбачено проведення Конференції «Малий і середній бізнес – майбутнє розвитку оновленої Донеччини» та сесій «Роль малого бізнесу у відновленні та розвитку Донеччини», «Державна і міжнародна допомога – як запорука сталого розвитку малого бізнесу оновленої Донеччини»; урочистої церемонії нагородження переможців і лауреатів Дев’ятого регіонального конкурсу «Підприємець року – 2017».

У цілому виступи, які мали місце під час заходу, було сфокусовано навколо наступних тез. По-перше, малий та середній бізнес може та має стати ключовим для економіки регіону в цілому. По-друге, для його функціонування край важливим є створення низки кластерів (як особливо перспективний напрям було зазначено ІТ та сільськогосподарський кластери). По-третє, найближчим часом необхідно сконцентруватися на розвитку індустріальних парків (зокрема, робота в даному секторі вже ведеться в містах Лимані та Маріуполі). По-четверте, було відзначено важливість дрібних, але постійних кроків із досягнення цілей, зокрема, стратегічних. І, останнє, багато уваги було приділено встановленню взаємозв’язків між представниками малого і середнього бізнесу, влади, так само як міжнародних організацій, що здійснюють підтримку підприємницьких активностей.