Експертне обговорення «Стратегія щодо Донбасу: зовнішньополітичний, економічний та гуманітарний вимір»

24-25 березня  2017 року за ініціативи Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганни Гопко, у рамках проекту «Відкрита кафедра зовнішньої політики, безпеки та дипломатії», відбувся круглий стіл: «Стратегія щодо Донбасу: зовнішньополітичний, економічний та гуманітарний вимір».

Організаторами проекту виступили ГО «Громадська ініціатива», Національний інститут стратегічних досліджень та Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) за підтримки Комітету ВРУ у закордонних справах.

Захід відвідали: заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України – Георгій Борисович Тука, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, перший віце-спікер Верховної Ради України – Ірина Володимирівна Геращенко, представники інших органів державної влади України, громадських організацій, а також представники української академічної науки, зокрема директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.е.н., професор Інна Заблодська, старший науковий співробітник філії, к.е.н. Юлія Рогозян та м.н.с. Інституту економіко-правових досліджень НАН України Анастасія Волкова.

Модератором дискусії виступили Олена Снігир, експерт-міжнародник Національного інституту стратегічних досліджень та Інституту суспільно-економічних досліджень.

Мета зустрічі  полягала у спільному пошуці відповідей на нагальні питання, відсутність обґрунтованої відповіді на які становить загрозу національній безпеці та державності:

– Яким є оптимальний формат взаємодії України з окупованими територіями?

– У який спосіб держава повинна поводити себе з агресором?

– Яке майбутнє Україна пропонує людям, які залишилися на окупованих територіях і яка роль відводиться внутрішньо переміщеним особам?

Учасники обговорення зосередилися на темах правового статусу непідконтрольних територій, економічних відносин і наявності критичної інфраструктури в зоні проведення АТО, інформаційної та гуманітарної політики щодо непідконтрольних територій та громадян України, які проживають там.

Відкривав захід директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, який зазначив, що Українська держава та її представники недостатньо чіткі та переконливі в питаннях Донбасу.

«У людей є дуже багато питань і стосовно економічної блокади, і стосовно мінського переговорного процесу, і щодо кваліфікації збройного конфлікту, визначення і називання цих сторін, які в цьому конфлікті беруть участь», – сказав Володимир Горбулін. Він наголосив, що відповіді на ці та інші питання повинна дати державна стратегія. «Те, що Крим і Донбас треба повертати Україні – це питання навіть не стояло. Але питання стратегії починається з питання ціни… У найближчій перспективі головним питанням є не те, чи готова Україна повернути собі Донбас. А питання в тому, чи готова Росія піти з Донбасу», – сказав Володимир Горбулін і додав: поки що нічого не вказує на позитивну відповідь на це запитання.

Експертне обговорення Стратегії щодо Донбасу продовжилося 25 березня в музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва» у форматі – серій бліц-лекцій з дискусіями на теми:

– Окупація VS неконтрольовані території: міжнародно-правові та внутрішньополітичні аспекти. Експертом виступив доктор юридичних наук, професор кафедр Міжнародного гуманітарного університету та Інституту міжнародних відносин Київського національного університетуБорис Бабін, який розкрив тему юридичного встановлення у 2015-2016 рр. факту окупації Сходу України, окреслив процеси юридичного встановлення та визнання факту окупації окремих районів Донецької та Луганської областей України у міжнародних актах, законодавстві та правозастосовній практиці України 2015-2016 рр.

– Оптимальна економічна та інфраструктурна взаємодія з ОРДЛО в контексті забезпечення національної безпеки. Експертом виступив Голова «Бюро комплексного аналізу та прогнозів» – Сергій Дяченко, який порушив питання енергозбереження України, в тому числі окупованої частини Донбасу. Було проаналізовані питання паливозабезпечення вугільних ТЕС, зокрема, у зв’язку із блокадою ОРДЛО.

– Гуманітарний вимір: захист людей, забезпечення їх прав та задоволення потреб, забезпечення лояльності до України. Експертом виступила Голова правління у «Восток – SOS» – Олександра Дворецька.

– Донбас в українському інформаційному полі та дискурсі. Експертом виступила експерт-міжнародник НІСДГалина Яворська.

– Донбас як об’єкт та чинник впливу інформаційної політики. Експертом виступив засновник і виконуючий директор ГО «Аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас»» Дмитро Ткаченко, який презентував результати соціологічного дослідження «Особливості свідомості та ідентичності жителів підконтрольної та непідконтрольної територій Донецької області» тощо.

За результатами засідання «Відкритої кафедри» будуть видані матеріали круглого столу, які включатимуть в себе виступи учасників, найцікавіші моменти дискусії та додаткові матеріали, якими експерти вважатимуть за необхідне доповнити свої виступи.

Додаткову інформацію про захід можна знайти за посиланням https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=2i6biwN4EDM