Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи

23 січня 2017 року в КНУ ім. Т. Шевченка вже вдруге відбулась відкрита стратегічна сесія “Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи” – унікальний захід, що включає в себе і теоретичну, і практичну складову завдяки організаторам з ГО «Товариство дослідників України».

3 фотоДаний формат розраховано на широку аудиторію: від представників громадянського суспільства, органів місцевого управління до експертів з територіальної організації влади в Україні та науковців. Так, останніх представляли співробітники Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України: директор, д.е.н., професор Інна Заблодська (яка була почесним членом журі на заході), к.е.н. Юлія Рогозян та к.е.н., доцент Світлана Гречана (які брали активну участь в усіх командних конкурсах на заході), а також експерт ПРООН, професор Київського національного торговельно-економічного університету, д.е.н., професор Аліна Бойко.

общее фотоПрограма заходу була досить насиченою та складалася з наступних тематичних блоків:

Блок 1. Методика формування об’єднаних територіальних громад

Передумови реалізації реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування

Державні інтереси у сфері добровільного об’єднання територіальних громад

Моделювання процесу добровільного об’єднання територіальних громад

Блок 2. Успіхи та труднощі реалізації реформи децентралізації

Географія добровільного об’єднання територіальних громад у 2015-2016 рр. в Україні

Проведення порівняльної характеристики регіональних перспективних планів формування ОТГ (робота у групах)

Аналіз ризиків щодо утворення “фейкових” територіальних громад

Блок 3. Бачення майбутнього реформи. Пошук стратегій розвитку об’єднаних територіальних громад

Аналіз донорських програм та їх проектів для реформи децентралізації влади в Україні

Моделювання стратегічного розвитку об’єднаних територіальних громад (робота у групах) тощо.

Навчання за вищезазначеними питаннями проводили:

Анатолій Мельничук – доцент кафедри економічної та соціальної географії КНУ імені Тараса Шевченка, заступник голови Товариства дослідників України

Павло Остапенко – експерт з комунікацій та нарощування потенціалу Проекту «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку (EDGE)», голова Товариства дослідників України

Олексій Гнатюк – кандидат географічних наук, співробітник лабораторії «Регіональних проблем економіки і політики» географічного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, експерт з регіонального розвитку  Товариства дослідників України.

Переглянути відео заходу можна за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=65MBagnEqPY&feature=youtu.be

Минає другий рік децентралізації влади в Україні, проте залишається багато нерозкритих питань та відчувається брак належної кількості експертів, фахівців територіального розвитку, які необхідні для реалізації реформи. Саме тому даний захід став успішною спробою розібрати реформу децентралізації таким чином, щоб вона стала зрозумілою не тільки для представників експертного середовища, але й студентів та просто громадян.