Національні Консультації щодо проекту Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року

8 грудня 2016 року відбулися Національні Консультації щодо проекту Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року

1 січня 2016 року офіційно вступили в силу 17 Цілей сталого розвитку (ЦСР), які є частиною Порядку денного в галузі розвитку на період до 2030 року, прийнятого світовими лідерами на історичному Саміті ООН у вересні 2015 року. Виступаючи на Саміті, Президент України зазначив, що «для досягнення ЦСР на національному рівні Україна здійснюватиме нові програми і проекти, які на практиці забезпечать макроекономічну стабільність, екологічний баланс та соціальну згуртованість. ЦСР служитимуть в якості загальної основи для подальших перетворень в Україні». На виконання доручення проведено роботу з питань адаптації ЦСР та їх завдань до національного контексту. У ході цієї роботи визначено національні завдання ЦСР.

З урахуванням експертних обговорень щодо визначених для України ЦСР, Програмою розвитку ООН в Україні здійснено розробку проекту Стратегії сталого розвитку для України до 2030 року. Цей документ розглядається як рамковий документ, який визначатиме стратегічні напрями довгострокового розвитку для України та сприятиме інтеграції ЦСР у національні плани, стратегії та програми.

Координатором консультативного процесу з розроблення Стратегії сталого розвитку України є  голова Всеукраїнської екологічної ліги, голова Національної екологічної ради Т.В. Тимочко, яка доповіла про основні проблеми та перспективи прийняття та впровадження Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року. Керівник групи експертів з розроблення Стратегії сталого розвитку України – директор Інституту географії НАН України  Л.Г. Руденко ознайомив учасників  зустрічі зі структурою, основними пріоритетами та завданнями Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року. Про глобальні цілі сталого розвитку та їх впровадження у Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року  доповів експерт з інституалізації положень Стратегії сталого розвитку України Г.Б. Марушевський.

88888888Учасники консультацій взяли активну участь в обговоренні наступних розділів проекту Стратегії: економічне зростання; соціальна справедливість; збереження довкілля; публічне управління збалансованим розвитком. На загальній дискусії було презентовано результати обговорень у групах та перспективи впровадження Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року.

8-12У обговорені проекту Стратегії взяла участь – професор Інституту економіко-правових досліджень НАН України – д.е.н. І.В. Заблодська. Вона звернула увагу на те, що затвердження Стратегії сталого розвитку України на період до 2030 року вплине на процес оновлення регіональних стратегій розвитку та стратегій розвитку новоутворених територіальних громад.