Підсумки засідання вченої ради Інституту від 5 грудня 2016 р.

Відповідно до порядку денного чергового засідання вченої ради ІЕПД НАН України, що відбулося 5 грудня 2016 р., було розглянуто низку питань науково-організаційного характеру.

img_4841Засідання вченої ради Інституту було розпочато з приємної та урочистої події, а саме: підписання Інститутом меморандуму про співробітництво з Європейською Організацією публічного права (European Public Law Organization – EPLO), Грецька Республіка, що відкриває широкий спектр нових можливостей для науковців. Професора Флогаитиса, голову Ради директорів EPLO, буде включено до складу редакційної колегії журналу “Економіка і право”. Директора Інституту В.А. Устименка буде включено до складу ради редакторів періодичного видання “Центрально та східноєвропейських правових досліджень” (The Central and Eastern European Legal Studies).

img_4842В.о. завідувача відділом економіко-правових проблем містознавства Інституту к.е.н., доцент О.В. Тарасевич виступила з доповіддю, в якій представлено обґрунтування нової НДР “Економіко-правове забезпечення розвитку сфери житлово-комунальних послуг міста на засадах прозорості”. Український досвід свідчить про існування комплексу організаційних, економічних, правових, інституційних та соціальних проблем розвитку сфери житлово-комунальних послуг міста на засадах прозорості. Вирішенню зазначених проблем сприятиме використання відповідного науково-методичного забезпечення, яке може бути використано для прийняття рішень, спрямованих на ліквідацію впливу чинників, що стримують розвиток міського життєзабезпечуючого комплексу та зростання якості життя територіальної громади міста.

img_4843Рецензенти – директор Луганської філії Інституту д.е.н., професор І.В. Заблодська та заступник директора Інституту економіки промисловості НАН України з наукової роботи к.е.н. А.І. Землянкін, поряд із висловленими зауваженнями, вказують, що запит на відкриття теми наукової роботи за всіма ознаками відповідає вимогам щодо оформлення таких документів, що визначені у «Порядку формування тематики і контролю за виконанням наукових досліджень у Національній академії наук України», затвердженого Постановою Президії НАН України від 13.04.2011 р. № 111. З урахуванням цього, запит було рекомендовано на розгляд Відділенням економіки НАН України.

У продовження проведення досліджень щодо одного з основних статутних напрямів досліджень Інституту економіко-правових досліджень НАН України – збагачення знань науки господарського права та проведення заходів (у т.ч. публікацій у ЗМІ) щодо неприпустимості скасування Господарського кодексу України старший науковий співробітник відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави О.Ю. Ілларіонов репрезентував брошуру “Політико-правові аспекти модернізації господарського законодавства”. У брошурі представлена спроба всесторонньої оцінки розвитку господарського законодавства з урахуванням впливу на цей процес політичного фактору. Досліджуються проекти нормативно-правових актів, підготовлених та представлених на розгляд суб’єктами законодавчої ініціативи, надається їхня авторська оцінка та огляд думок експертів і практиків. Також у брошурі визначено окремі напрями, на яких вченим-господарникам варто у подальшому акцентувати увагу з метою поглиблення процесів модернізації господарського законодавства шляхом його рекодифікації – удосконалення норм ГК України, підвищення регулюючого потенціалу, а, можливо, розробки його нової редакції як логічного продовження роботи з імплементації положень Угоди про асоціації України з ЄС.

img_4863На пропоновану до друку брошуру було подано схвальні рецензії від заступника завідувача відділу проблем модернізації господарського права та законодавства д.ю.н., доцента Р.А. Джабраілов та доцента кафедри господарського права КНУ ім. Т.Г. Шевченка д.ю.н. І.В. Лукач.

До засідання вченої ради науковці Інституту подали чимало цікавих питань, які було підготовлено колективами у межах виконання планів науково-дослідних робіт.

Першою з таких праць стала колективна монографія “Правове забезпечення регіоналізації державного управління економікою: теорія і практика”. У монографії розкрито наукові підходи до визначення змісту поняття “регіоналізація”, виявлено його співвідношення з поняттям “регіоналізм”, висвітлено форми регіоналізації державного управління економікою. Запропоновано шляхи регіоналізації державного управління державними підприємствами і державними корпоративними правами. Представлено економіко-правові основи регіоналізації управління природними ресурсами. Висвітлено теоретико-правові основи оподаткування як напряму регіоналізації державного управління економікою.

З результатами дослідження присутніх ознайомив заступник завідувача відділом проблем модернізації господарського права та законодавства д.ю.н., доцент Р.А. Джабраілов. Було акцентовано увагу на особливостях надання державної регіональної допомоги з урахуванням вимог законодавства ЄС. У ЄС така допомога дозволяється в обмежених випадках. При наданні такої допомоги слід узгоджувати форми і обсяги державної допомоги, її розміри та розміри залучених інвестицій. Україна віднесена до регіонів категорії «А» (з низьким рівнем економічного розвитку), тому допускається виділення значних обсягів державної допомоги до 2020 р., з урахуванням обмежень, встановлених у законодавстві ЄС, однак у відповідності з вимогами, що висуваються до такого виду допомоги у ЄС.

img_4865Рецензентами дослідження виступили директор Луганської філії д.е.н., професор І.В. Заблодська та завідувач кафедри правових дисциплін Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка д.ю.н., професор О.П. Віхров. Було висловлено окремі зауваження та рекомендації, але водночас відзначено високу актуальність та науково-практичне значення результатів виконаного дослідження, а підготовлена монографія була рекомендована до друку.

З науковою доповіддю “Модель раціонального управління економічними ресурсами міських агломерацій” виступила провідний науковий співробітник відділу економіко-правових проблем містознавства Інституту д.е.н. М.В. Мельникова. У доповіді розглянуто та узагальнено теоретико-методичні засади раціонального управління економічними ресурсами міських агломерацій, обґрунтовано типову модель прийняття раціональних рішень з управління економічними ресурсами міських агломерацій і визначено напрями використання моделі у організаційному, інформаційному та фінансовому аспектах при реалізації проектів розвитку міських агломерацій. Зміст запропонованих колективом авторів висновків викликав значний інтерес та жваву дискусію. 

img_4852На наукову доповідь було подано рецензії завідувача кафедри економіки підприємства Донбаської державної машинобудівної академії МОН України д.е.н., доцента С.В. Бурлуцького та с.н.с. Інституту економіки промисловості к.е.н. Д.Б. Соколовського. За підсумками обговорення та урахування побажань рецензентів було прийнято рішення рекомендувати наукову доповідь до друку.

img_4855З доповідною запискою за темою “Законодавчі пропозиції щодо удосконалення діючої нормативно-правової бази для активізації міжрегіонального співробітництва в Україні” виступила старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства к.ю.н. Т.С. Гудіма. У доповідній записці проведено аналіз діючого законодавства щодо міжрегіонального співробітництва, а також визначено основні напрями його удосконалення для активізації міжрегіонального співробітництва в Україні. Розроблено законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про співробітництво територіальних громад”.

img_4874

За підсумками обговорення було прийнято рішення направити результати дослідження на адреси відповідних органів державної влади, зокрема Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Загалом схвальну оцінку доповідної записки було дано й рецензентами – с.н.с. відділу відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інституту к.е.н. Н.О. Васильчук та н.с. відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки державик.ю.н. Н.О. Герасименко.

img_4875Про підсумки міжнародної науково-практичної конференції “Управління розвитком великих міст та агломерацій: економіко-правовий аспект”, яка проходила 21 жовтня та була організована працівниками відділу економіко-правових проблем містознавства Інституту, доповіла провідний науковий співробітник даного відділу д.е.н. М.В. Мельникова. За результатами обговорення було прийнято рішення рекомендувати до друку тези конференції. Більш детально про конференцію можна ознайомитись на сайті Інститут за посиланням http://www.iepd.kiev.ua/?p=5117.

На засіданні вченої ради було затверджено низку дисертаційних робіт, а також розглянуто інші питання наукового та організаційного характеру. Наступне засідання вченої ради заплановано до проведення у грудні поточного року.