IV Всеукраїнський форум переселенців із Криму та Сходу України

26 травня 2016 р. в м. Києві відбувся IV Всеукраїнський форум переселенців із Криму та Сходу України. Форум традиційно проводила ГО «Кримська діаспора» за сприяння Посольства Сполучених штатів Америки та міжнародного фонду «Відродження». Основними темами форуму стали питання зайнятості переселенців (все про працевлаштування ВПО, ведення бізнесу та підтримки підприємницьких ініціатив) та додаткова освіта для переселенців.

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України Форум відвідали співробітники відділу проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії – старший науковий співробітник д.е.н. Бойченко Еліна Борисівна і провідний економіст Гуртова Марина Геннадіївна.

1

З привітальним словом к присутнім звернувся голова Громадської організації «Кримська діаспора» Анатолій Засоба. Він зазначив, що головною проблемою переселенців є інтеграція на нових місцях проживання. Згідно з результатами досліджень «Кримської діаспори», 79% переселенців не планують повернення до покинутих домівок, принаймні протягом найближчих 5 років.

2

Далі виступив ректор Таврійського Національного університету імені В.І. Вернадського Казарін Володимир Павлович. Він розповів про історію і традиції Таврійського університету, запропонував навчальні послуги університету в м. Києві та наголосив, що готувати студентів університет буде 3-ма мовами: українською, російською та тюркською (кримсько-татарською).

Анатолій Путінцев з «Конгресу Сходу України» наголосив на проблемах адаптації переселенців. Олексій Светличний «ICA Україна» наголосив на необхідності об’єднання людей для вирішення спільних питань.

Заступник Голови правління «Ощадбанку» Андрій Стецевич продемонстрував присутнім програму підтримки Соціального підприємництва, розроблену Ощадбанком разом з фондом UNICEF.

3