Національний форум «Стан дотримання прав і свобод ВПО в Україні»

17 грудня 2015 року в Києві відбувся Національний форум «Стан дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні» (підсумки 2014-2015рр.), який було організовано Громадською організацією «Український захист» та реалізовано в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

IMG_8039

Безперечна актуальність теми Форуму визначається тим, що проблеми вимушеного переселення багатьох сотень тисяч і мільйонів людей належить до найгостріших проблем сучасного світу, так як недобровільно переміщені люди в результаті військових, політичних та інших конфліктів, за визначенням ООН, є однією з найуразливіших груп населення планети.

image-18-12-15-11-51-2 (1)image-18-12-15-11-51-1На національному форумі доповідачі були представлені народним депутатом Наталією Веселовою, представником Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Світланою Старцевою, членом Координаційної ради з питань суспільних законодавчих ініціатив при Кабінеті Міністрів України Юрієм Тарасом, активістами громадських організацій з різних міст України.

Інститут економіко-правових досліджень НАН України було представлено директором Луганської філії, д.е.н., проф. Інною Заблодською та с.н.с. відділу проблем міжрегіонального співробітництва, к.е.н. Юлією Рогозян.

Тематика виступів учасників була такою:

– стан державної політики щодо забезпечення прав і свобод ВПО в Україні: нормативно-правові та організаційні аспекти;

– стратегія розміщення та забезпечення житлом ВПО;

– інтеграція ВПО до ринків праці, зайнятості та створення умов для розвитку підприємництва серед ВПО.

Результативним документом Національного Форуму стала Резолюція, що ухвалила рішення, пропозиції та звернення, які на думку присутніх будуть сприяти дотриманню права та свободи ВПО у Україні.

image-18-12-15-11-51