Реформа державних закупівель: досягнення та перспективи

13 липня співробітник інституту Веста Малолітнева взяла участь у роботі круглого столу на тему «Реформа державних закупівель: досягнення та перспективи», який був організований міжнародною організацією Transparency International Україна та Центром політичних студій та аналітики за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Фото1 (5)

Під час роботи круглого столу обговорювалися останні напрацювання у сфері державних закупівель, яка наразі відзначається проведенням серйозних та прогресивних реформ, зокрема розвитком електронних державних закупівель, які вже визнаються міжнародною спільнотою в якості позитивного прикладу та досвіду у побудові нової системи державних закупівель в країні.

Під час заходу директором Департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олександром Стародубцевим та проектним менеджером у сфері державних закупівель при Національній раді реформ Кристиною Гуцаловою було наголошено на результатах функціонування системи електронних державних закупівель ProZorro, в рамках якої вже проведено майже 3000 закупівель.  На круглому столі було представлено модуль бізнес-аналітики бази даних ProZorro, завдяки якому можна аналізувати за різними критеріями будь-яку інформацію про закупівлі, які вже проведені або проводяться у системі ProZorro. Дана система дозволяє виявляти та аналізувати підозрілі тендери, що допомагає запобігати потенційним порушенням на початкових етапах. Більш того, Олександр Наход, в.о. директора ДП «Зовнішторгвидав України», представив нову концепцію здійснення діяльності державним підприємством та потенційну інтеграцію загальнодержавного веб-порталу з державних закупівель tender.me.gov.ua із системою електронних державних закупівель ProZorro та державними реєстрами, доступ до яких є відкритим, з метою спрощення отримання інформації та довідок про відповідність учасників відповідним кваліфікаційним критеріям.

Фото2 (2)

Заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України Максимом Нефьодовим було наголошено на основних положеннях проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державних закупівель» № 2087а від 16 червня 2015 р., який прийнято в першому читанні Верховної Ради України. Зокрема, законопроект спрямований на зниження корупційних ризиків, дерегуляцію участі бізнесу та приведення у відповідність законодавства з державних закупівель до міжнародних стандартів.

На круглому столі відбулася презентація концепції реформування процедури оскарження, яка полягає у запровадженні електронного оскарження у сфері державних закупівель.

Також учасниками заходу були представники відомої громадської організації у сфері державних закупівель «Прозорі закупівлі», електронних торговельних майданчиків, які входять до системи електронних державних закупівель ProZorro, народний депутат Вікторія Пташник та ін.

Переглянути повне відео проведення круглого столу.