Сучасний конституційний процес в Україні: проблеми теорії і практики

20 травня 2015 р. в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України відбувся круглий стіл «Сучасний конституційний процес в Україні: проблеми теорії і практики».

фото 4 (2)

До участі у роботі круглого столу було запрошено Голову та суддів Конституційного Суду України, членів Конституційної комісії, науковців Національної академії правових наук, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького, вищих навчальних закладів, а також представників громадськості.

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у роботі круглого столу взяв директор – д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко.

IMG_0877_1 (1)

Загалом цей науковий захід, незважаючи на обмеженість у часі, виявився надзвичайно цікавим та пройшов у форматі динамічної дискусії навколо низки найбільш гострих питань, які постали на сьогодні перед державою та громадськими інституціями.

Заступник голови Конституційної комісії, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, д.ю.н., професор Володимир Буткевич доповів, що під час розроблення змін до Конституції України очолювана ним робоча  група керується Європейською хартією прав і свобод людини, відкидає пропозиції щодо зменшення їх обсягу принаймні на цей важкий період.

Член Конституційної комісії, директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, д.ю.н., професор, академік НАН України Юрій Шемшученко повідомив про досвід діяльності Конституційної асамблеї, Конституційної комісії, завдання і форми роботи.

Серед учасників круглого столу також був присутній український громадський і політичний діяч Олександр Мороз, який виступив із цікавою інформацією: зокрема, слушною є його думка про те, що у разі, коли  хибну вертикаль влади не буде зруйновано, то нічого не зміниться.

Голова Конституційного Суду України, д.ю.н., професор, академік НАПрН України Юрій Баулін обґрунтував висновки про необхідність введення інституту конституційної скарги, про створення законодавства про конституційний процес; з цього питання він цілком справедливо вважає, що необхідно виключити з повноважень Конституційного Суду України  тлумачення законодавства, передавши це до компетенції Верховного Суду України.