Рейдерство в Україні: проблеми протидії

10 березня 2015 р. співробітник Інституту Веста Малолітнева взяла участь у конференції «Рейдерство в Україні: проблеми протидії», організаторами якої виступили Український інститут дослідження екстремізму (UIRE), Український союз промисловців і підприємців (УСПП), Торгово-промислова палата України (ТПП) та Науково-дослідний інститут інформатики і права Національної академії правових наук України.

Фото1 (3)

Протягом останніх років рейдерство в Україні набуло масового характеру, що не тільки робить сумнівними перспективи існування малого та середнього бізнесу, але й загрожує національній економіці та державній безпеці України.

Українським інститутом дослідження екстремізму було проведено моніторинг проявів економічного рейдерства в Україні протягом січня-лютого 2015 р. За два перших місяця 2015 р. у інформаційних повідомленнях зафіксовано рейдерські атаки на 68 об’єктів власності. У доповіді експерту Українського інституту дослідження екстремізму Руслана Старовойтенка було наведено факти найбільш відомих рейдерських атак та захоплень, зокрема Амстору, Краматорської металобази, Тростянецького елеватору та ін.

За регіональною ознакою найменше об’єктів нападу – 7 зафіксовано у Західному регіоні. У Центральному регіоні такий показник складає 21. Найбільша кількість рейдерських атак виявлена у Південно-східному регіоні – 30, що значною мірою обумовлено загостренням політичної та економічної ситуації внаслідок втрати Україною контролю над частиною території Донецької та Луганської областей.

Наразі жодне підприємство не захищене від можливого захоплення, адже існує певна неврегульованість протидії рейдерству на законодавчому рівні.

У обговоренні шляхів протидії рейдерству взяли участь науковці, представники громадських організацій,  зокрема Українського союзу промисловців і підприємців, Антикризової ради громадських організацій України, Торгово-промислової палати України,  Українського інституту дослідження екстремізму.

Фото1 (5)

Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах наголосив на тому, що протидія рейдерству – це складне комплексне завдання, в основі вирішення якого повинні бути державний підхід, політична воля та величезні зусилля громадськості. «Починати потрібно з того, щоб надійно та ефективно захистити права власника та інвестора в нашій країні, розробити та ухвалити необхідний пакет законів, примусити ці закони реально працювати, зробити доступними та результативними механізми захисту підприємця через суд, надати йому можливість спокійно та плідно працювати, не побоюючись в одну мить втратити майно і кошти через рейдерів», – зазначив він.

У ході конференції було підписано План спільних дій на 2015 р., який передбачає комплекс заходів з протидії рейдерству в Україні.

 Інформацію підготувала:

провідний юрист відділу проблемним

модернізації господарського права та законодавства

В.К. Малолітнева