«Достукатися» до влади

Економічна діяльність Донецької та Луганської областей зіткнулася з чисельними проблемами: зниження обсягів реалізації товарів і послуг, борги один перед одним, затримки в розрахунках, невиконання контрактів, неможливість отримати сировину для виробництва через порушення функціонування системи логістики та ін.

image-06-02-15-02-19-1

Все це призводить до того, що бізнес тимчасово призупиняє свою діяльність або взагалі ліквідується.  Спробу знайти засоби вирішення даних проблем і отримати відповіді на багато інших життєво важливих  питань здійснила делегація Інституту економіко-правових досліджень НАНУ (Луганська філія) в особі кандидата економічних наук, старшого наукового співробітника Юлії Сергіївни Рогозян та економіста Олександра Павловича Кобиляцького, взявши участь у засіданні круглого столу  «Особливості економічної діяльності з компаніями  розташованими на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», що мав місце 6 лютого 2015 року в конференц-залі Торгово-промислової палати України (м. Київ).

image-06-02-15-02-19-2

Надзвичайну актуальність події зумовлено участю представників законодавчої та виконавчої влади України (народного депутата Кишкаря П.М., начальника управління митної політики Мінфін України Лишенко О.Г., начальника управління платіжних систем НБУ Задорожної Н.В. та ін.) та розглядом найважливіших проблем сьогодення:

  • основні концептуальні засади, які можуть бути реалізовані в контексті підготовки законів про вільні економічні зони в Донецькій та Луганській областях;
  • питання оподаткування на тимчасово окупованих територіях;
  • заходи (обмеження), які вживаються (застосовуються) НБУ для організації розрахунків та платежів на тимчасово окупованих територіях;
  • особливості діяльності торгово-промислових палат в умовах тимчасової окупації частини територій Донецької та Луганської областей.

Найкращий спосіб розуміти ситуацію – бачити її на власні очі, тому представники бізнесу, заручившись підтримкою Інституту економіко-правових досліджень та київських адвокатів, гаряче ділилися своїми міркуваннями з представникам влади.

За результатами круглого столу будуть сформовані пропозиції (у тому числі Інституту економіко-правових досліджень та його Луганської філії) щодо внесення ініціатив до законодавчої бази України, спрямовані на всебічну підтримку підприємств зони АТО, щодо створення регіональної програми по залученню в регіон свіжих підприємницьких сил та інвестицій, а також проведення виїзного форуму підприємців.

Інформацію підготував:

к.е.н., с.н.с.  відділу проблем міжрегіонального співробітництва

ЛФ ІЕПД НАНУ 

Ю.С. Рогозян