Відродження підприємницької ініціативи на звільнених територіях Донбасу

19 лютого 2015 р. у м. Києві в Українській Національній агенції “Укрінформ” за ініціативи голови Донецької ОДА і за участю Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи, благодійного фонду “Доброта”, Міжнародного університету реформ “Майдан”, Української асоціації бізнес-інкубаторів та іноваційних центрів, представників громадських організацій України та Польщі відбувся круглий стіл на тему “Відродження підприємницької ініціативи на звільнених територіях Донбасу”.

КС 19.02

3Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України у роботі круглого столу взяли участь директор Інституту, чл.-кор. НАПрН України Устименко Володимир Анатолійович, к.е.н., с.н.с. відділу міжрегіональних проблем Луганської філії інституту Рогозян Юлія Сергіївна та провідний юрист відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Малолітнева Веста Костянтинівна.

2На сьогоднішній день, в умовах бойових дій на сході країни сотні тисяч людей залишилися без даху над головою, без робочих місць, засобів для існування при повністю зруйнованій інфраструктурі в багатьох містах. Все це відбувається на фоні фінансово-економічної кризи в державі. Під час круглого столу, учасниками було обговорено міжнародний досвід виходу з кризової ситуації, проблеми та перспективи демографічної ситуації, проблеми стимулювання та розвитку господарської діяльності, а також було розглянуто стратегію підтримки розвитку підприємництва на звільнених територіях Донбасу.

Основна увага приділялася проблемам розвитку малих та середніх підприємств, як головній рушійній силі економічного розвитку держави. Наголошено, що саме успішний розвиток та допомога середнім та малим суб’єктами господарювання, особливо, які переїхали або мають наміри переїхати з територій, на яких проводиться АТО, може допомогти переселенцям адаптуватися до нових умов життя. Так, малі і середні підприємства забезпечують нові робочі місця, що знижує соціальну напругу як серед переселенців, які втратили свою роботу у рідному місті, так і серед безробітних громадян міста, куди такі суб’єкти господарювання переїхали.

4

Досвідом проведення реформ та підтримки малих і середніх підприємств у Польщі поділився польський експерт, президент Центру бізнесу і інновацій Польщі Кшиштов Засядли.

5

Основні проблеми, з якими стикаються переселенці та підприємства Донбасу, були висвітлені у доповіді директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України Устименка Володимира Анатолійовича. Наприклад, було наголошено на наявності низки бюрократичних перепон, які перешкоджають адаптації переселенців та суб’єктів господарювання до нових умов життя, та недоліків у законодавстві, що не дають повною мірою реалізувати права, які передбачені спеціальним Законом України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції” від 2 вересня 2014 р.

6

За результатами роботи круглого столу учасники прийшли до висновку, що одним із засобів вирішення проблеми зайнятості переселенців, є підтримка та допомога малим та середнім суб’єктам господарювання. Покращення умов для ведення підприємницької діяльності, у тому числі створення сприятливого податкового середовища розвитку малих та середніх суб’єктів господарювання, ввтілення спеціально розроблених новітніх підходів, використання світового досвіду, зокрема бізнес – інкубаційних технологій для звільнених територій Донбасу, є важливими складовими розвитку української економіки.

 Інформацію підготувала:

провідний юрист відділу проблемним

модернізації господарського права та законодавства

В.К. Малолітнева