Участь представників Академії у консультаційному засіданні Керівного комітету ЮНЕСКО з питань свободи та безпеки науковців

7 березня 2024 року за модерування програмного спеціаліста Секретаріату ЮНЕСКО Константіноса Тарараса відбулося консультаційне засідання Керівного комітету ЮНЕСКО з питань свободи та безпеки науковців.

Під час засідання обговорювалися проєкти документів – Заклик до дії, рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО, ін. Їх підготовлено учасниками цього Комітету та проведено узгодження пропозицій щодо вдосконалення з урахуванням позицій держав і експертів. Приділено увагу й представленню та аргументуванню пропозицій представників Національної академії наук України про доповнення декількох пунктів цих документів положеннями про забезпечення свободи наукової діяльності та безпеки науковців, вимушено переміщених включно, які працюють у країнах, що вражені війнами й будь-якими конфліктами та потерпають від надзвичайних ситуацій. Пропозиції від України в цілому підтримано.

Узгоджені документи буде представлено на розгляд Виконавчій раді ЮНЕСКО для ухвалення на 219-ій сесії, що відбудеться 19 березня 2024 р. за участю 58 представників держав-членів, і подальшого впровадження у форматі Програми та плану дій з просування наукової свободи і безпеки науковців. 

Також на консультаційному засіданні визначений формат проведення тематичного круглого столу з цих проблем у рамках сесії Виконавчої ради, що буде спрямований на активізацію залучення уваги до вивчення та спільного розв’язання завдань із забезпечення свободи та безпеки науковців за сучасних умов і викликів розвитку в різних країнах світу.

У обговореннях обох питань із взяли участь директор Інституту, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, д.ю.н., проф. Володимир Устименко та провідний науковий співробітник, керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, к.ю.н., с.н.с. Алевтина Санченко, радник Постійного представництва України при ЮНЕСКО Наталія Шакуро.

Це консультаційне засідання є продовженням попередньої діяльності представників НАН України у Керівному комітеті ЮНЕСКО з питань свободи та безпеки науковців (https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=11093).