Інститут звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки

06 лютого 2024 року Інститут, реагуючи на запит аспірантської спільноти, направив Голові Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народному депутату України Олександру ЗАВІТНЕВИЧУ пропозиції, рекомендації та зауваження до окремих положень проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (реєстраційний № 10449).

На думку авторського колективу Інституту (д.ю.н, професор Володимир Устименко, д.ю.н., професор Руслан Джабраілов, к.ю.н. Антон Сошников), відповідні положення проєкту не повною мірою відповідають принципу рівності всіх громадян перед законом, закріпленого у Конституції України та  міжнародних актах у сфері захисту прав і свобод людини. Інститутом запропоновано конкретні пропозиції щодо врегулювання даних правовідносин.

Необхідно відзначити, що відповідні  законодавчі ініціативи щодо різних підходів до звільнення від призову на військову службу, під час мобілізації для осіб, які здобувають освіту за різними джерелами фінансування викликали досить бурхливе обговорення та несприйняття в аспірантській спільноті Інституту.

В свою чергу, Інститут засуджує будь-які дії потенційних вступників до аспірантури, які планують зловживати відповідним статусом. Інститутом планується розробити додаткові запобіжники у Правилах прийому до аспірантури 2024 року.