UNDP in Ukraine опубліковано інформацію щодо обговорення щорічної доповіді про моніторинг Цілей розвитку тисячоліття

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй об’єднала більше 70 провідних експертів для обговорення питань прогресу в досягненні Цілей розвитку тисячоліття в Україні. У заходах взяли участь представники Адміністрації Президента України, Державної служби статистики України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Федерації профспілок України та інших зацікавлених відомств і науково-дослідних центрів. До обговорення щорічної доповіді про результати моніторингу Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ) долучився й Інститут економіко-правових досліджень НАН України, який представляв директор – доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко.

У новинах на сайті Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй – United Nations Development Programme (UNDP in Ukraine) також опубліковано відповідну інформацію.

cq5dam.web.540.390

Проект доповіді під назвою «ЦРТ. Україна. 2014» було підготовлено спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, ПРООН та Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи НАН України. Більше ста провідних експертів з установ системи ООН в Україні, міністерств і відомств, науково-дослідних інститутів та неурядових організацій, що працюють у галузі ЦРТ, взяли участь у його підготовці, в тому числі проведенні моніторингу, аналізу ключових питань і надання рекомендацій щодо поліпшення ситуації. У доповіді підкреслюється, що реалізація основних завдань ЦРТ в Україні здійснюється на основі широкого спектру інформації, даних статистики та результатів аналізу.

«Уряд і експерти повинні враховувати міжнародний досвід, зокрема досвід ООН у сфері сталого людського розвитку під час прийняття рішень про реформи і пошук шляхів розв’язання проблем, які при цьому виникають», – зазначила під час круглого столу академік Елла Лібанова – директор Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи НАН України.

Сергій Кондрюк, заступник голови Федерації профспілок України, підкреслив, що нова стратегія реформи повинна забезпечувати реальні дії щодо скорочення масштабів бідності серед трудящих.

«Вперше з моменту набуття незалежності країна зіткнулася з проявами так званої «шокової бідності», коли через конфлікт певні групи людей опинилися в лещатах крайнього зубожіння. В першу чергу, ми повинні допомагати тим, для кого наша допомога є життєво необхідною», – вказав Руслан Дорошкевич, начальник відділу з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України. Він також запропонував подальше експертне обговорення «шокової бідності» та її крайніх форм, які виникли у 2014 році.

Інформацію підготував:

старший науковий співробітник відділу

проблем модернізації господарського права та законодавства

к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовська