Територіально орієнтовані механізми стимулювання інвестицій у повоєнному відновлені України

6 грудня 2023 року у Національному інституті стратегічних досліджень відбулося засідання круглого столу на тему: «Територіально орієнтовані механізми стимулювання інвестицій у повоєнному відновленні України».

У дискусії взяли участь більше 60 учасників, серед яких представники науково-дослідних установ та університетів України, експертного та наукового середовища, фахівці-економісти та експерти у сферах державного управління й регіонального розвитку. Державну установу “Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України” на заході представляли співробітники відділу проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії: директорка, завідувач відділу, д.е.н., проф., Заслужений економіст України Інна ЗАБЛОДСЬКА, заступник завідувача відділу, вчений секретар філії, д.е.н., ст. досл. Юлія РОГОЗЯН та старший науковий співробітник відділу, д.е.н., проф. Руслан ГАЛГАШ.

У рамках заходу відбулася презентація однойменної аналітичної доповіді, підготовленої експертами Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), положення якої представив заступник директора НІСД, д.е.н., с.н.с., Заслужений економіст України Ярослав ЖАЛІЛО.

Аналітична доповідь містить авторський погляд на сутність територіально орієнтованих механізмів стимулювання інвестицій, аналіз світової практики та досвіду України (спеціальні економічні зони, території пріоритетного розвитку, індустріальні парки тощо). Важливим фактом є те, що у підготовці доповіді взяла участь директорка Луганської філії, д.е.н., проф., Заслужений економіст України Інна ЗАБЛОДСЬКА, яка висвітлила особливості територіально-орієнтованих механізмів забезпечення повоєнної відбудови і постконфліктного стимулювання територій, а також просторові особливості застосування територіально-орієнтованих механізмів стимулювання інвестицій у контексті повоєнного відновлення.

Крім того, у доповіді запропоновано стратегічні орієнтири, цілі та завдання з упровадження територіально орієнтованих механізмів у контексті повоєнної відбудови зруйнованих територій з урахуванням успішних історичних практик та специфіки різних типів територій відновлення. Так, Ярослав ЖАЛІЛО у межах своєї доповіді наголосив на необхідності розроблення диференційованих механізмів стимулювання відбудови та залучення інвестицій відповідно до типів територій, визначених чинним законодавством, зокрема – для територій сталого розвитку та регіональних полюсів зростання, територій відновлення та територій з особливими умовами для розвитку.

Громади та регіони, які взяли на себе найбільше навантаження внаслідок спровокованих бойовими діями вимушених внутрішніх міграцій та куди була переміщена найбільша частка підприємств відповідно до програми релокації, можуть розглядатися як чинні чи перспективні території сталого розвитку. Такі регіони, як правило, не потребують податкових та митних преференцій, проте на їхніх територіях мають впроваджуватися організаційні та інституційні засоби стимулювання інвестицій та спрощення умов інтернаціоналізації бізнесу. Саме на таких територіях формуватимуться нові осередки господарської активності, що реалізовуватимуть як переваги їх географічного розташування, так і можливості задіяння релокованих підприємств та зміцнення людського потенціалу за рахунок ВПО.

Також було зазначено про формування політики відновлення зруйнованих територій у чіткій кореляції з наслідками повномасштабної війни для місцевої економіки, тому перший етап відновлення має передбачати відбудову базових можливостей громади до забезпечення умов життя людей та відродження економічної діяльності. Другий етап має запустити процеси формування нової структури економіки територій, яка враховуватиме системні зміни, що відбулися внаслідок війни, зокрема й основи нового інфраструктурного ландшафту, орієнтованого на забезпечення максимальної віддачі від ресурсів території. На третьому етапі заплановано активний розвиток економіки території на нових засадах, з урахуванням вимог, очікуваних реалізацією «дорожньої карти» набуття членства України в ЄС. Для таких територій інструментом відновлення може стати запровадження всеосяжних спеціальних економічних зон з організацією спеціальних управлінського і економічного режимів, зокрема, за необхідності, фіскальних і митних стимулів.

У свою чергу для територій з особливими умовами для розвитку, які опинилися в районах значних бойових дій та тривалої окупації, має бути додатково задіяно специфічні інструменти, які передбачатимуть забезпечення базової безпеки, відновлення основної інфраструктури та поствоєнну реабілітацію територій з можливим впровадженням локалізованих зон з фіскальними і митними преференціями, що не охоплюють усю територію адміністративних одиниць.

Упродовж засідання круглого столу відбулася жвава дискусія учасників щодо територіальних особливостей відновлення України, зокрема старший науковий співробітник відділу проблем міжрегіонального співробітництва, д.е.н., проф. Руслан ГАЛГАШ наголосив у своєму виступі на проблемах згуртованості бізнесу та суспільства, співвідношення централізованості та ринковості у питаннях розроблення механізмів для стимулювання інвестиційних потоків з метою відновлення територій, важливості розгляду полісценарності у питаннях закінчення війни в Україні. Також дискусія між учасниками круглого столу відбувалася у площині наступних аспектів:

  • дослідження світового досвіду застосування територіально-орієнтованих механізмів стимулювання інвестицій, зокрема практики забезпечення відбудови зруйнованих територій;
  • можливості апробації на українських теренах новітнього інструментарію стимулювання та регулювання для оновлення загальноєвропейських підходів до регіонального розвитку;
  • запровадження спеціальних режимів економічної діяльності в межах певних регіонів в якості одного із інструментів державної політики, що може бути застосований з метою повоєнного відновлення;
  • вироблення бачення стратегій повоєнного відновлення як важливого внеску у деокупацію захоплених ворогом територій та у формування міжнародного консенсусу щодо української формули миру.

З текстом аналітичної доповіді можна ознайомитися за посиланням:
https://niss.gov.ua/publikatsiyi/analitychni-dopovidi/terytorialno-oriyentovani-mekhanizmy-stymulyuvannya-investytsiy-u