Участь представників Інституту у заходах УкрНОІВІ та WIPO Academy

Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій (УкрНОІВІ) спільно з Академією Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO Academy) протягом серпня-вересня 2023 р. було проведено низку цікавих та корисних науково-практичних заходів, учасниками яких виступили і представники Інституту.

Так, з 28 по 30 серпня 2023 р. було проведено тренінговий курс за програмою «Інтелектуальна власність та новітні технології», участь в якому взяли старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, д.ю.н., проф. Ярослав Петруненко і аспірант Вадим Тройніков.

Тренінговий курс був побудований у формі онлайн-сесій з інтерактивними завданнями (воркшопами) і мав на меті визначити та охарактеризувати виклики, які створюють новітні технології для охорони інтелектуальної власності; окреслити актуальні проблемні питання і перспективи охорони інтелектуальної власності, зумовлені розвитком явища «Інтернет речей» (ІоТ); спрогнозувати перспективи охорони інтелектуальної власності у віртуальному світі; визначити інструменти, за допомогою яких створюються результати роботи штучного інтелекту.

Крім того, старший науковий співробітник відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, д.ю.н., проф. Ярослав Петруненко також взяв участь у тренінговому курсі за програмою «Торговельні марки у віртуальному світі», який проходив у формі шести змістовних онлайн-сесій (11, 13, 15, 18, 20 та 22 вересня 2023 р.) з різними інтерактивними завданнями.

Метою цього тренінгового курсу було навчити учасників визначати правила та процедури національної, регіональної та міжнародної реєстрації знаків; складати національні, регіональні та міжнародні заявки на реєстрацію торговельних марок; здійснювати реєстрацію торговельних марок різними способами; визначати особливості реєстрації та використання торговельних марок у віртуальному світі; приймати рішення про відповідний опис товарів і послуг у віртуальному світі та доцільну класифікацію для реєстрації торговельних марок; визначати найбільш сприятливі юрисдикції для реєстрації віртуальних торговельних марок; оцінювати ризики і можливості використання віртуальних торговельних марок у метавсесвіті; розробляти стратегію реєстрації віртуальних торговельних марок.

Організаторами обох заходів виступили директор УкрНОІВІ, д.ю.н., академік НАПрН України Олена Орлюк, директор Академії УкрНОІВІ, д.ю.н. Ольга Кулініч, команда досвідчених спеціалістів УкрНОІВІ, а серед модераторів та спікерів були українські і зарубіжні фахівці – відомі експерти у сфері інтелектуальної власності: Любов Майданик, Микола Потоцький, Катерина Міліцина та інші.   

Успішне проходження тренінгових курсів засвідчується сертифікатами.