Експертна дискусія з  бізнесу та прав людини

27 липня 2023 року відбулась Експертна онлайн дискусія  «Бізнес та права людини в умовах післявоєнного відновлення України – які інструменти може використовувати громадянське суспільство для оцінки дотримання бізнесом прав людини». Інститут представляв старший науковий співробітник, кандидат юридичних наук Антон  Сошников.

Повномасштабне російське вторгнення показало необхідність підготовки бізнесів до роботи в різних умовах та важливість застосування процедури поглибленої належної обачності – інструмента, який дозволяє вчасно виявляти потенційні ризики щодо прав людини та відповідально діяти в умовах кризи. Питання стандартів бізнесу та прав людини постають і в контексті наближення України до ЄС та очікування повного змісту нашого кандидатського плану – яких нових регуляцій “захоче” від України Єврокомісія та як це “вплине” на український бізнес. Вони також важливі й для глобальної спільноти інвесторів й міжнародних партнерів з розвитку для залучення коштів на відновлення України.

В дискусії взяли участь: Олена Митник – спеціалістка з бізнесу та прав людини ПРООН Україна;  Олена Колобородова – Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини соціальних та економічних прав;  Марина Купчук – завідувач сектору міжнародного інвестиційного співробітництва та сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу управління інвестицій департаменту інвестицій, інновацій та інтелектуальної власності Мінекономіки;  Олена Уварова – к.ю.н., голова Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.  Модераторкою виступила –  Ірена Федорович, ГО “Центр “Соціальна дія”.

Команда експерток також презентувала онлайн ресурс для бізнесу та громадського сектору, який допоможе систематизувати та актуалізувати знання щодо підходів і стандартів з питань дотримання бізнесом прав людини, у тому числі під час збройних конфліктів.

Також  було  проведено майстер-клас з використання інструменту бенчмаркінгу, який допоможе громадянському суспільству відслідковувати дотримання бізнесом прав людини.

Захід пройшов в межах проєкту «Побудова професійної спільноти з бізнесу і прав людини в умовах війни та післявоєнної відбудови України», який реалізується ГО Центр “Соціальна Дія” за підтримки проєкту «Права людини для України» (HR4U), який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.