10 листопада – Всесвітній день науки

Всесвітній день наукиСамою природою людини обумовлено її здібності до спостереження, аналізу і розуміння явищ, які відбуваються навколо. Систематизуючи отримані знання протягом багатьох століть, людство помітило, що ці знання можна не тільки зберігати, передавати з покоління до покоління, але й доповнювати, розвивати й уніфікувати. Так виникла наука.

Ніхто не знає, коли саме це сталося чи яка саме наука першою з’явилася на світ, однак достеменно відомо, що дотепер людству так і не вдалося вичерпати всю багатогранність напрямів і потенціалу людського пізнання, для якого ми сміливо визначаємо ту чи іншу гілку наукового напрямку. Це неймовірно, але це так.

Зрештою, на сьогоднішній день наука і суспільство стали єдиним цілим, що гармонійно доповнює природу самої людини.

Проведення Всесвітнього дня науки з метою підвищення усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки було рекомендовано в 1999 році на проведеній у Будапешті Всесвітньої наукової конференції (зараз — Всесвітній науковий форум, англ. World Science Forum), де була висловлена необхідність налагодження більш тісної взаємодії між наукою та суспільством. Після конференції 1999 року, ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. Вперше в глобальному масштабі Всесвітній день науки був відзначений 2002 року.

Щорічно 10 листопада відзначається міжнародне свято – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку.

Інститут економіко-правових досліджень НАН України приєднується до цієї ініціативи і бажає всім нам тільки світлих почуттів до науки і наукового середовища! Адже загальновідомо, що прогрес у суспільстві є можливим лише за умов поєднання наукових знань та активності громадськості. Нехай творче натхнення, прагнення нових відкриттів і завзяття стануть вашими вірними супутниками, а успіхи приносять не лише задоволення, але й корисний для всіх досвід, який слугуватиме досягненню спільного добробуту! З Днем науки Вас!