Судді, науковці й іноземні фахівці обговорили проблеми господарського судочинства

24  березня 2023  року у Львові відбувся круглий стіл «Проблемні питання господарського судочинства під час війни». До зібрання долучилися судді всіх ланок, члени Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, народні депутати України, представники проєкту ЄС «Право–Justice» в Україні, Програми USAID «Справедливість для всіх», Міністерства юстиції Республіки Польща. Національну академію наук України на цьому заході представляв член Президії НАН України, директор Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України член-кореспондент НАН України Володимир Устименко.

Відкриваючи засідання, голова Верховного Суду України Всеволод Князєв відзначив роль господарських судів у забезпеченні потреб економіки України, необхідність подальшого вдосконалення правового регулювання господарського процесу в умовах війни, впливу ефективної роботи судової системи на можливість залучення інвестицій в економіку України.

Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач навела статистику розгляду справ господарською юрисдикцією, наголосила на важливості забезпечення вимог часу для оперативного розгляду справ, попри втрати, яких зазнали українські суди. Вона також звернула увагу на розгляд у Верховній Раді України проєкту закону щодо вдосконалення Господарського процесуального кодексу України.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов наголосив на важливості забезпечення права на звертання до суду і розгляду справ у розумні строки (надто в умовах воєнного стану), на тісну співпрацю під час розроблення законопроєктів, на спрямованість дій комітету для сприяння судовій владі.

Перша сесія круглого столу «Процесуальні питання судочинства під час війни» присвячувалася процесуальним питанням судочинства під час війни. Учасники обговорення розглянули такі питання:

1) дистанційне судочинство в умовах  війни:

  • суддя, секретар судового засідання та учасники судового провадження поза межами приміщення суду;
  • проведення судових засідань у режимі відеоконференції;
  • Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС), робота окремих підсистем («Електронний суд», підсистема відеоконференцзв’язку);

2) дистанційне правосуддя: міжнародний досвід та перспективи для України;

3) особливості господарського процесу в умовах воєнного стану.

Під час другої секції «Відшкодування  шкоди, заподіяної війною» висвітлювалися проблеми, що стосуються:

– порядку роботи зі справою про відшкодування Україною  шкоди, завданої на її території під час збройного конфлікту з рф;

– порядку визнання рішень господарських судів України у Республіці Польща;

– справ щодо шкоди, спричиненої під час активних бойових дій: право, що застосовується, та суверенні імунітети держави-агресора.

Директор Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України Володимир Устименко у своєму виступі наголосив на необхідності врахування у діяльності судів господарської юрисдикції рівня розвитку економіки, цифровізації країни (а Україна посідне провідне місце в світі), на впровадженні елементів штучного інтелекту у розгляд справ, створенні умов для інвестицій в економіку через стабільність судової  практики.

Сюжет телеканалу «НТА» про цей захід