24 січня 2023 року відбувся круглий стіл, присвячений питанням інтеграції ВПО «Громади нам раді? Локація: Україна»

Захід проводився ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в межах проєкту «Три Ре-: локація, інтеграція, соціалізація» для налагодження діалогу ВПО із приймаючими громадами» за підтримки МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»). 

У роботі круглого столу взяла участь Директорка Луганської філії ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова Національної академії наук України», д.е.н., професор Заблодська І.В із доповіддю «Відродження економіки Луганської області у повоєнний час» (завантажити презентацію).  

ПРОГРАМА 

14.00-14.35Вітання. Вступне слово організаторів. Презентація поточних результатів реалізації спільного проекту Луганської облдержадміністрації, ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та МФ «Відродження» Тетяна КІРІЛЛОВА, голова ГО «Громадська ініціатива Луганщини»
ОБ’ЄДНАННЯ ЗУСИЛЬ ВЛАДИ У СФЕРІ ДОПОМОГИ ВПО
14.35 -14.55Про перспективи реінтеграції після звільнення території Луганської області Павло КОЗИРЄВ – заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
14.55 -15.10Про нові ініціативи міжнародного фонду «Відродження» Олексій ОРЛОВСЬКИЙ, директор програми «Демократична практика»
15.10 -15.20Права та ВПО: інструменти захисту та результатиЯна ЛЮБИМОВА, заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 
СИНЕГРІЯ ЗУСИЛЬ ВЛАДИ, ГРОМАД, ФАХІВЦІВ ТА ДОНОРІВ ЯК ЗАПОРУКА УСПІХУ ДЕОКУПАЦІЇ ТА РЕІНТЕГРАЦІЇ
15.30-15.40Відродження економіки Луганської області  у повоєнний час. Інна ЗАБЛОДСЬКА, директорка Луганської філії ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова НАН України», д.е.н., професор, заслужений економіст України 
15.40-15.50Про потенціал місцевого самоврядування у питанні деокупації та реінтеграції на ЛуганщиніНаталя ПЕТРЕНКО, голова Шульгинської селищної ВА
15.50-16.00Гуманітарні штаби Луганщини: підсумки та перспективи. Досвід Лисичанської МВАОксана ВОЛОШИНА, заступник начальник Лисичанської міської ВА
16.00-16.30Обговорення. Запитання. Відповіді. Оголошення резолюції «круглого столу» та відведення підсумків 

У своїй доповіді вона зауважила, що до територій з особливими умовами для розвитку відноситимуться регіони та територіальні громади, розташовані вздовж кордонів з Росією та Білорусією через наявність потенційної військової загрози. Тобто в Україні сформувались потенційно-небезпечні території через їх наближеність до кордонів та замінування, зокрема Луганська область.  

Для розбудови економіки Луганської області у повоєнний час доречним є запровадження заохочувально-обмежувального режиму господарювання та використання різних стимулів/обмежень, як для бізнесу, так і для мешканців територіальних громад. 

В якості стимулів та обмежень зазвичай використовують засоби впливу держави на діяльність суб’єктів господарювання: регулювання цін і тарифів; надання інвестиційних, податкових та інших пільг; надання дотацій, компенсацій; державне замовлення; ліцензування, патентування і квотування; технічне регулювання; застосування нормативів та лімітів; цільових інновацій та субсидій, тощо.