Дослідницький візит співробітника Інституту до Університету Алькали, Іспанія

Протягом жовтня 2022 р. учений секретар Інституту, д.ю.н. Веста Малолітнева перебувала з візитом у Дослідницькій групі із питань «зелених» публічних закупівель (Grupo de Investigación Compra Pública Verde) в Університеті Алькали, Іспанія (Universidad de Alcalá) в межах програми підтримки «Гранти для дослідницьких візитів для українських науковців в Університеті Алькали».

Дану дослідницьку групу очолює професор Ximena Lazo Vitoria, яка є відомою дослідницею у сфері правового регулювання «зелених» публічних закупівель та яка виступала куратором Вести Малолітневої під час візиту. Наразі основними напрями дослідження даної групи виступають сталі публічні закупівлі продуктів харчування та «зелені» публічні закупівлі будівельних робіт, що є перспективними напрямами для України у контексті післявоєнної відбудови.

У межах даного візиту Веста Малолітнева взяла участь у 2-ій Міжнародній конференції з питань «зелених» публічних закупівель та змін клімату (2nd InternationalConference on Green Public Procurement and Climate Change), яка була організована дослідницькою групою та проходила 20-21 жовтня за участі представників органів влади, громадських організацій та науковців.

Під час конференції Веста Малолітнева змогла представити Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України та результати свого дослідження з питань правового регулювання «зелених» публічних закупівель в Україні, в якому також було наголошено на ролі таких закупівель під час післявоєнного відновлення. Дана презентація ґрунтувалась на науковій роботі, яка попередньо була прийнята науковим комітетом конференції та буде опублікована у збірнику.

Крім того, дані результати були представлені та обговорювались під час проведення спеціального дослідницького семінару, на якому були присутні науковці Університету. Формат такого семінару передбачав жваве обговорення дослідження у форматі питань та відповідей.

Під час візиту Вестою Малолітневою також було проведено коротке порівняльне дослідження проблем правового регулювання «зелених» публічних закупівель в Іспанії, яка має прогресивний підхід до запровадження сталих публічних закупівель в країні. Дані результати будуть покладені в основу подальших досліджень та публікацій. Дослідницький візит супроводжувався проходженням курсів з вивчення іспанської мови.

На зустрічах з групою дослідників обговорювались можливості подальшої співпраці, зокрема, щодо спільних досліджень.