Розвиток малого та середнього підприємництва на постконфліктних територіях Донецької і Луганської областей: економіко-правові аспекти – виступ на практичній конференції «Малий і середній бізнес: трансформація в нових реаліях»

8 грудня 2021 р. у м. Краматорськ Донецької області відбулася практична конференція «Малий і середній бізнес: трансформація в нових реаліях».

Метою даного заходу було визначення пріоритетних напрямків підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу для активізації його участі у процесі оновлення економіки Донецької області.

Фото_3_Конференція_Краматорськ_08.12.2021_ІЕПД

У програмі конференції, крім вступного слова, яке взяли перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Мороз та президент Донецької ТПП, голова Регіональної ради підприємців в Донецькій області Максим Ануфрієв, відбулося 3 тематичні дискусії.

Фото_4_Конференція_Краматорськ_08.12.2021_ІЕПД

Перша – «Діалог держави і бізнесу: зміни, тренди, перспективи», передбачала виступи директора ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України», члена Президії НАН України, голови Донецького наукового центру НАН України та МОН України Володимира Устименка, в.о. директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Андрія Ремізова, директора департаменту економіки Донецької обласної державної адміністрації Геннадія Мар’яненка, директора Донецького обласного центру зайнятості Валентини Рибалко, в.о. начальника Головного управління ДПС у Донецькій області Ірини Долозіної, начальника філії «Донецьке обласне управління АТ «Ощадбанк» Світлани Івенко.

Фото_1_Конференція_Краматорськ_08.12.2021_ІЕПД

Володимиром Устименком в контексті проведених НДР інституту (Економіко-правове забезпечення відновлення сфери життєдіяльності міста на постконфліктних територіях; Правове забезпечення функціонування територій пріоритетного розвитку в Донецькій та Луганській областях) було представлено доповідь «Розвиток малого та середнього підприємництва на постконфліктних територіях Донецької і Луганської областей: економіко-правові аспекти». Було окреслено основні проблеми, що мають суттєвий вплив на умови господарювання підприємців на постконфліктних територіях зазначених областей, та перешкоджають розвитку малого та середнього підприємництва регіону, та запропоновано шляхи їх вирішення. Окрему увагу було приділено ролі та можливостям, які передбачено проєктом Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій і Луганській областях».

На другій тематичній дискусії «Міжнародні партнери – підприємництву: від розвитку до сталості» виступили виконавча директорка Українського центру сприяння інвестиціям та торгівлі (ITFC) Ірина Титарчук, заступник директора проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» (ERA) Тімоті Мадіган, фахівець інвестиційного відділу того ж проєкту Андрій Шевельов, спеціаліст з розвитку бізнесу Програми розвитку ООН в Україні (UNDP Ukraine) Ольга Логвін, директор проєктного офісу ГО «Взаємодія-Плюс» Лариса Самосьонок, директор департаменту міжнародного співробітництва та експорту, координатор проєкту EEN Донецької ТПП Віра Рудич.

У межах тематичної дискусії 3 «Прагнення до розвитку: запорука успіху» виступили представники і представниці підприємців, зокрема, Ганна Рубан (директор Компанії «DO SCRIPA», м. Дружківка), Марина Баньковська (фізична особа – підприємець, м. Дружківка), Ольга Шрамченко (фізична особа – підприємець, м. Краматорськ), Світлана Коротун (фізична особа – підприємець, м. Краматорськ), Іван Якименко (директор ГО «Mariupol International Boat Show», м. Маріуполь), Геннадій Романов (власник ТОВ «Стілмаш», м. Краматорськ), Тетяна Широкоступ (голова ТОВ «ВІКШИР», м. Бахмут).

Додатково дізнатися про проведений захід та ознайомитися з докладною інформацією щодо окремих виступів можливо на сайтах Донецької ТПП, Донецького центру зайнятості.

Окремий час було виділено на дискусії та запитання за результатами виступів, а також – неформальне спілкування учасників і учасниць.

Таким чином, увагу на заході було сконцентровано на питаннях:

– ідентифікації основних викликів для мікро- та малих підприємств, надання інформації та практичних порад щодо їх подолання;

– надання поштовху для розвитку підприємств на принципах сталості, як однієї з основних умов довгострокової конкурентоспроможності;

– інформування представників бізнесу щодо можливостей, що надаються в рамках міжнародних та національних проєктів, державних програм фінансування бізнесу, які діють в Україні;

– презентації ефективних практик з питань розвитку МСБ та історії успішної роботи підприємців.

Залучення широкого кола учасників: представників органів влади, академічної спільноти, організацій громадянського суспільства, міжнародних організацій, бізнес-об’єднань, безпосередньо підприємців, тощо дало можливість сформувати пул рекомендацій щодо означених вище питань, так само як сформувати напрями для подальшої роботи.