Про завершення Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку» з нагоди 30-ї річниці Незалежності України

19 листопада 2021 року відбулася науково-практична конференція у рамках Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку» з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Вона стала заключним заходом Конкурсу, оголошеного в червні цього року під час Тижня прав людини у сфері бізнесу, що проведений під егідою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Програма конференції (завантажити)

Конференцію спільно організували та провели Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Програма розвитку ООН в Україні. Її учасниками були здобувачів вищої освіти та молодих вчених, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, які взяли участь у Конкурсі, представники органів державної влади, наукового, експертного та бізнес-середовища, громадських і міжнародних організацій.

З вітальними та вступними промовами до учасників Конкурсу та конференції звернулися Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева, Директор Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України і Голова Конкурсної комісії Володимир Устименко, народний депутат України, Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ольга Совгиря та Заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Людмила Денісова наголосила на гострій необхідності зміцнення системи захисту прав людини в сфері господарської діяльності з огляду на складне соціально-економічне становище України, поширення знань у суспільстві про права людини та відповідальності за їх порушення, а також на важливості активізації  участі молоді у подібних просвітницьких заходах. Вона привітала переможців Конкурсу та висловила подяку всім співорганізаторам Конкурсу і конференції, зокрема ПРООН, Інституту та його Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, Офісу аналітики та консультацій з питань сталого розвитку та Українському координаційному центру з підвищення правової освіти населення, як надійним партнерам у просуванні та імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини.

Дафіна Герчева наголосила на актуальності впровадження Керівних принципів в світі та Україні, їх тісному зв’язку з Порядком денним ООН у сфері сталого розвитку. Нею окреслено низку позитивних аспектів, котрі принесе нашій державі їх належна імплементація, та заходи, які ПРООН уже реалізує в цьому напрямі. Окрему увагу було приділено впливу COVID-19 на бізнес та права людини в Україні та необхідність долати його наслідки консолідованими зусиллями держави, бізнесу та суспільства. Від імені ПРООН вона привітала конкурсантів та висловила готовність і надалі підтримувати діяльність із популяризації та інтеграції політико-правових засад ООН «бізнес і права людини» в політику, законодавство та практику України.

Володимир Устименко підкреслив науково-практичну значущість вивчення та розв’язання комплексної проблематики в сфері бізнесу і прав людини та відзначив активну роль Інституту, зокрема, його Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, в цій діяльності. Як голова Конкурсної комісії він поінформував про підсумки Конкурсу, зазначивши його масштабність, адже до Оргкомітету надійшли 153 роботи з понад 60 закладів вищої освіти України, надав загальну характеристику тематиці та якості наукових робіт. На завершення ним було висловлено подяку особисто Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини та Секретаріату Уповноваженого, а також Ресурсному центру з питань бізнесу та прав людини (Великобританія) за багаторічну плідну співпрацю та підтримку суспільно вагомих ініціатив.

Після вступних промов були публічно оголошені десять переможців Конкурсу в номінаціях «Кращі наукові роботи здобувачів вищої освіти» та «Кращі наукові роботи молодих вчених», а трьом особисто присутнім з них урочисто вручені дипломи та пам’ятні подарунки від організаторів.

Під час заходу під головуванням Алевтини Санченко, керівниці Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки Інституту, відбулося експертне обговорення питань про соціально- відповідальне ведення бізнесу як умови й рушія сталого розвитку у контексті впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини в України. Запрошеними експертами були: старший радник з питань демократії та прав людини Програми розвитку ООН в Україні Ніколай Сондербай; заступниця начальника відділу міжнародного інвестиційного співробітництва департаменту інвестицій Міністерства економіки України, представниця Національного контактного пункту України з відповідального ведення бізнесу Марина Купчук; голова Правління ГО «Український союз промисловців і підприємців Сумщини», голова Федерації роботодавців Сумської області Ігор Тесленко; керівниця Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» Марина Саприкіна; юрист з бізнесу та прав людини Ігор Конопка; дослідник і представник Ресурсного центру з питань бізнесу та прав людини в західноєвропейських країнах-членах ЄС Йоханнес Бланкенбах.

Окрема панель Конференції була присвячена презентації всіма переможцями Конкурсу їхніх наукових робіт, які всі без виключення викликали значний інтерес учасників конференції. Конкурсні роботи та матеріали конференції будуть опубліковані в тематичному збірнику, що вийде друком у 2022 році.

На завершення конференції співорганізаторами та учасниками було висловлено наміри продовжувати роботу над спільними проєктами у сфері імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини в Україні, зокрема, і у форматі щорічних Всеукраїнських конкурсів наукових робіт.

Довідково: Співорганізаторами Конкурсу є Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України»Донецький науковий центру НАН України та МОН України, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку.

Проведення заходів у межах Конкурсу підтримується Програмою розвитку ООН в Україні.

Організаціями-партнерами з проведення Конкурсу є  Міністерство освіти і науки УкраїниМіністерство економіки УкраїниМіністерство культури та інформаційної політики УкраїниКиївська міська державна адміністраціяКоординатор проектів ОБЄС в Україні, Міжнародна лабораторія бізнесу та прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Ресурсний центр з питань бізнесу і прав людини (Великобританія), Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки УкраїниРада молодих вчених НАН України, Державне підприємство «Центр захисту інформаційного простору України».