Доступ до інформаційної бази з питань бізнесу та прав людини в регіонах Центральної і Східної Європи та Центральної Азії

13 жовтня 2021 р. керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва у сфері економіки Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, канд. юр. наук, ст. наук. співр. Санченко Алевтина Євгенівна взяла участь у відкритті міжнародного Ресурсного хаба з питань бізнесу та прав людини для країн Центральної і Східної Європи, включаючи Україну, країни Балтії та Балкан, й Центральної Азії.

1

Цей Ресурсний хаб є вільно доступним інформаційним он-лайн простором для обміну знаннями та досвідом громадських активістів, практикуючих фахівців, представників бізнесу, урядів, наукового середовища та громад  з питань, пов’язаних із бізнесом та правами людини – https://ceeca-bhr.org/ru/home-page-ru/.

Інформація на його сайті структурована з врахуванням основних концептів Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини, охоплює ключові теми – верховенство права та боротьба з корупцією, охорона навколишнього середовища, трудові права та гендерна рівність, захист прав людини на територіях, охоплених конфліктами, ін. – й надає доступ до політико-правового та практичного інструментарію, яким можуть користуватися усі зацікавлені стейкхолдери тощо. Зважаючи на коло країн, що користуватимуться цим Хабом, інформація надається англійською та російською мовами.

У створенні Ресурсного хабу взяли участь Центрально та Східноєвропейська асоціація з питань бізнесу та прав людини, Ресурсний центр з питань бізнесу та прав людини, Данський інститут прав людини.

Керівниця та експерти Центру перспективних досліджень і співробітництва у сфері економіки нашого Інституту – канд. юр. наук Токунова Анастасія Володимирівна та канд. юр. наук Сошников Антон Олександрович, долучалися до процесу розробки концепції Ресурсного хабу в якості членів Центрально та Східноєвропейської асоціації з питань бізнесу та прав людини. Важливо, що Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України з березня 2018 року співпрацює з Ресурсним центром з питань бізнесу та прав людини у рамках Меморандуму про співробітництво у сфері сприяння забезпеченню дотримання прав людини у процесі здійснення економічної (підприємницької) діяльності.