Х щорічний семінар ЄЕК ООН щодо спрощення процедур торгівлі та транспорту «Обмін даними при мультимодальних перевезеннях, цифрові транспортні коридори і спрощення процедур торгівлі»

27-29 квітня 2020 року в межах Міжнародного тижня з торгівлі і транспорту пройшов Х щорічний семінар ЄЕК ООН щодо спрощення процедур торгівлі та транспорту «Обмін даними при мультимодальних перевезеннях, цифрові транспортні коридори і спрощення процедур торгівлі», в якому взяв участь в.о. наукового співробітника Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.ю.н. Сошников Антон.

95241585_1349370345271204_2253816137621962752_n

Метою даного семінару є оцінка досягнень і можливостей для обміну даними під час мультимодальних перевезень на основі міжнародних стандартів таким чином, щоб узгоджені дані могли безперешкодно передаватися і повторно використовуватися в системах портового співтовариства, середовищі «єдиного вікна» в рамках мультимодальних коридорів, використовуючи конвеєр даних.

Під час семінару представники Уряду України, Європейської економічної комісії ООН, Світової організації торгівлі, Центру ООН зі спрощення процедур торгівлі і електронних ділових операцій, Світового економічного форуму, Міжнародної асоціації систем портових спільнот, Укрзовніштрансу, ICC Ukraine та інші обговорили прогрес в реалізації Угоди СОТ зі спрощення процедур торгівлі в Україні, питання національного «єдиного вікна» та гармонізації даних

З вітальними словами до учасників звернулися Директор Відділу економічного співробітництва і торгівлі Європейської економічної комісії ООН Елізабет Тюрк, віце-президент ФІАТА Іван Петров, Глава делегації України при СЕФАКТ ООН, Перший Віце-президент УНК МТП Олег Платонов.

27 квітня 2020 р. було проведено І сесію «Гармонізація та обмін даними при мультимодальних перевезеннях на основі міжнародних конвенцій і стандартів». Під час, якої було обговорено наступні питання:

– Концепція мультимодального коридору при використанні набору транспортних документів і даних в застосуванні рекомендацій Дев’ятого семінару в Одесі, 2019 р.;

– Нові виклики в зв’язку з пандемією COVID19 і електронний обмін даними;

– Нові рекомендації та інструменти СЕФАКТ ООН, презентація існуючих стандартів СЕФАКТ ООН;

– Результати проекту по стандартному набору даних, приведених у відповідність до міжнародних стандартів і моделями даних. Узгодження даних, довідкові моделі даних СЕФАКТ ООН;

– Електронний обмін даними на залізничному транспорті.

Під час IІ сесії «Практичне застосування стандартизованих даних і документів для мультимодальних перевезень» були розглянуті наступні питання:

– Документи, що використовуються для вантажних перевезень цифровими транспортними коридорами;

– Застосування заснованих на технології Блокчейн технічних рішень в конвеєрах даних цифрових транспортних коридорів;

– Обмін даними між документами різних видів транспорту».

28 квітня пройшла IIІ сесія «Обмін даними при мультимодальних перевезеннях на основі міжнародних стандартів. Електронні документи в міжнародній торгівлі на прикладі електронної транспортної накладної eCMR». Основні доповіді: «Стандарт повідомлення СЕФАКТ ООН для електронної транспортної накладної e-CMR»; «Електронна транспортна накладна e-CMR і довідкові моделі даних СЕФАКТ ООН»; «Проект e-CMR в країнах Балтійського Моря. Ініціатива DIGINNO – як державні органи можуть допомогти бізнесу в електронних ділових операціях»; «Участь України в проекті електронного коносамента на технології Блокчейн»; «Правові аспекти практичного застосування стандартизованих документів і даних в транспортному коридорі і їх основа».

29 квітня 2020 р. пройшла IV сесія «Взаємопов’язана і стійка торгівля і системи ланцюгів поставок». Під час якої були розглянуто доповіді:  «Мережа довірених мереж обміну інформацією – об’єднання платформ електронного обміну даними»; «Вплив цифровізації ланцюгів поставок на цілі в галузі сталого розвитку»; «Точка неповернення. Подолання перешкод в процесі розробки СПС»;  «Морське «єдине вікно» як інструмент електронного обміну даними судно-берег».

За підсумками були опрацьовані рекомендації на тему «Як підтримати ініціативу щодо гармонізації та стандартизації даних по мультимодальних коридору?».