УКРАЇНСЬКІ ІНДУСТРІАЛЬНІ ДНІ – 2019

2017 року Торгово-промислова палата України започаткувала нову українську платформу для ефективного діалогу між бізнесом і представниками влади для вирішення актуальних питань щодо подальшого промислового розвитку країни – «Українські індустріальні дні». Цьогоріч даний захід є комплексним, оскільки об’єднує проведення II Форуму індустріальних парків України (3 грудня 2019 р.) та III Міжнародної конференції «Нова індустріалізація» (4 грудня 2019 р.).

Загалом захід за 2 дні пленарної роботи відвідало більше 1500 осіб, серед яких можна було побачити представників Міністерства розвитку громад і територій України, міжнародних експертних рад, очільників міських адміністрацій, індустріальних парків, об’єднаних територіальних громад, бізнес-майданчиків та ін. Наукову спільноту на заході представляли співробітники Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України: директор, д.е.н., професор, Заслужений економіст України Інна Заблодська; вчений секретар, к.е.н. Юлія Рогозян та провідний економіст Дар`я Заблодська.

II Форум індустріальних парків України, що відбувся 3 грудня, було відкрито Президентом ТПП України Геннадієм Чижиковим, міжнародним технічним консультантом UNIDO Цезарем Барахоною та директоркою Швейцарського бюро співробітництва в Україні Ніколь Рудер.

Виступи спікерів у рамках трьох спеціалізованих сесій форуму було присвячено темі розкриття потенціалу такого інструменту економічного та промислового розвитку країни як індустріальні парки (далі – ІП) та еко-парки, у тому числі з урахуванням досвіду їх функціонування в різних країнах світу, зокрема, у країнах-сусідах України: Польщі, Румунії, Чехії, Туреччини та ін. Так, наприклад, у виступі Першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Дмитра Живицького було приділено  увагу можливостям вирішення актуальних питань щодо необхідності фінансування проектів ІП, а перший заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко та  директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян зазначили гостру необхідність вирішення практичних питань удосконалення нормативно-правової бази у сфері створення та розвитку ІП в Україні, досвіду їх регіонального та місцевого розвитку,  надання допомоги з підключенням до енергетичних мереж та розбудови транспортної інфраструктури, використання коштів Державного фонду регіонального розвитку, залучення приватних інвестицій в інвестиційні проекти ІП тощо.

Особливий акцент було зроблено спікерами щодо важливості створення ІП на теренах об’єднаних територіальних громад України задля їх ефективного розвитку та позиціонування не тільки всередині нашої країни, але й за її межами. Прикладом та драйвером даного процесу виступила обласна державна адміністрація Житомирської області, яка запланувала створити цілу мережу ІП саме на територіях ОТГ та яка оголосила конкурс заявок щодо розміщення індустріальних парків спільно з Агенцією регіонального розвитку та міжнародними експертами U-LEAD. Так, на території Брониківської ОТГ вже виділено близько 40 гектарів для розвитку масштабного проекту – індустріального парку Romanivkapark. Наразі ведеться активна робота над концепцією парку, вже замовлено детальний план території, а також ведуться переговори з компаніями-девелоперами. Окрім цього, міжнародні експерти активно відвідують й Миропільську ОТГ Житомирської області задля ознайомлення із запропонованими земельними ділянками щодо можливості та доцільності створення на них індустріального парку.

IMG-8a0b5bbb954fc9c0e97d1376331579d6-V

Під час проведення заходу працювала виставка-презентація ІП України з Вінничини, Сумщини, Київщини та Тернопільщини, де усі зацікавлені особи та майбутні інвестори могли дізнатися з перших вуст про всі практичні тонкощі розвитку таких об’єктів в українських реаліях.

IMG-30ca243968600d810c8d7191e4a67529-V-2

Наступного дня, 4 грудня, свої двері відчинила ІІІ Міжнародна конференція “Нова індустріалізація”, основними спікерами якої стали: експерт з питань політики Генерального директорату Європейської комісії з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та МСБ Гжегож Дрозд; радник з торгово-економічних питань посольства КНР в Україні Лю Цзюнь; директор програми підтримки торгівлі Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) Бенджамін Клінгер; Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов; співкоординатор Industry 4 Ukraine, експерт GIZ Денис Базілевич та генеральний директор Асоціації підприємств промислової автоматизації України Олександр Юрчак.

Головні акценти конференції було розставлено в наступних напрямах обговорення:

– індустріальна політика в контексті реалізації цілей сталого розвитку;

– розвиток переробної промисловості як драйвер розвитку місцевих територій та зростання економіки України; сучасні інструменти індустріального розвитку, які застосовують розвинені країни.

– «перевинайдення» промисловості на базі цифрових технологій. Відродження індустріальних політик в світі;

– розумна інтеграція територій України до світових ланцюгів створення доданої цінності, чи готова Україна до цього;

– інструменти підтримки та фінансування. Порівняння з країнами світу;

– промислове співробітництво в рамках Діалогу Україна – ЄС щодо горизонтальних питань та окремих секторів економіки;

– залучення внутрішніх інвестицій для реалізації інвестиційних проектів в Україні тощо.