міжнародна конференція «SMART-СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ: ДІАЛОГ ДЛЯ ТРАНСФОРМАЦІЇ РЕГІОНУ»

27-28 листопада 2019 року у м. Києві відбулася міжнародна конференція з тематики «SMART-спеціалізація: діалог для трансформації регіону», яка залучила велику кількість фахівців з різних сфер життєдіяльності: економічної, політичної, промислової, сфери інноваційного бізнесу, державних та регіональних органів влади та ін. Наукову спільноту на заході представляли вчені з Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України: директорка філії, д.е.н., професор, Заслужений економіст України Заблодська Інна Володимирівна; учений секретар філії, к.е.н Рогозян Юлія Сергіївна; старший науковий співробітник, к.е.н., доцент Гречана Світлана Іванівна, а також провідний економіст філії Заблодська Дар`я Вадимівна.

Вступне слово було надано Томенчуку Ростиславу, Голові Українського інституту міжнародної політики, який наголосив, що система стратегічного планування регіонального розвитку обов’язково має ґрунтуватися на концепції SMARTспеціалізації. Даний підхід, розроблений Європейською комісією в рамках ініціативи «Інноваційний союз», дозволяє виокремити конкурентоспроможні галузі економіки регіону, які мають інноваційний потенціал та побудувати взаємовигідне партнерство між ключовими стейкхолдерами регіонального розвитку.

Перший день конференції було присвячено висвітленню питань формалізації ключових елементів та пріоритетів Стратегії SMART-спеціалізації (далі – S3), її інституціонального забезпечення в Україні та залучення інвестицій для імплементації даного підходу у вітчизняні реалії. Дані питання у своїй доповідях розкрили закордонні та вітчизняні спікери, зокрема: Афанасьєва Надія (Український інститут міжнародної політики), Ставнюк Володимир (Голова правління державної інноваційної фінансово-кредитної установи), Пжеор Марек(Керівник групи Генерального Директорату з питань регіональної та міської політики Європейської комісії), Раймеріс Рамоюс (STRATA, Литва) та інші.

За підтримки Спільного дослідницького центру Єврокомісії та координатора впровадження S3 в Україні – Міністерства економічного розвитку та торгівлі (нині – Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України), вітчизняним експертам вдалося вийти на конкретні результати у сфері впровадження вищевказаної концепції на національному та регіональному рівні, зокрема, провести економічний меппінг України, впровадити підхід в трьох пілотних областях та додати ще дев’ять, провести спільну роботу з експертами ЄС зі збору та аналізу необхідних статистичних даних, організувати інформативно-комунікаційні заходи з розробки SMART-спеціалізації для місцевих стейкхолдерів.

З огляду на це, другий день конференції, 28 листопада, було присвячено виступам представників трьох команд S3 з різних областей нашої країни (Харківська, Запорізька, Рівненська), які представили перші результати та практики впровадження підходу SMART-спеціалізації у стратегічне планування розвитку своїх територій. Експерти поділилися своїми здобутками, обговорили проблемні місця та надали практичні поради іншим регіонам України, після чого модератор заходу Ніно Даменія (Старший експерт команди підтримки реформ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України) задала тон бурхливому діалогу та дискусії між спікерами та присутніми, в процесі якої  було приділено детальну увагу практичним аспектам впровадження концепції SMART-спеціалізації на регіональному рівні.

Окрім цього, під час заходу було надано час для обміну досвідом між вітчизняними та закордонними фахівцями з питань стратегічного планування територій з урахуванням SMART-підходу, зокрема Сергіу Порческу (Експерт команди  S3, Молдова) та Міхал Фрич (Експерт STI, Нижньосілезьке воєводство, Польща) висвітлили, насамперед, державні інструменти підтримки розвитку інновацій та уточнили роль та вклад університетів у розвиток регіонів.