СХІД-ЕКСПО – 2019

8-9 листопада 2019 року в Українському домі (м. Київ) відбулася бізнес-виставка «Схід-Експо – 2019», яка вже третій рік поспіль реалізується Програмою ООН з відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, урядів Польщі та Японії, у партнерстві з Донецькою, Луганською та Запорізькою обласними державними адміністраціями, Донецькою обласною торгово-промисловою палатою, Торгово-промисловою палатою України.

Під брендом заходу об’єдналися представники міжнародних інституцій, органів державної та регіональної влади, малих та середніх підприємств вищевказаних східних областей, експерти, журналісти. Академічне наукове середовище на заході представляли вчені Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України: директор, д.е.н., професор Інна Заблодська; учений секретар, к.е.н. Юлія Рогозян; старший науковий співробітник, к.е.н., доцент Світлана Гречана та аспірант Сергій Карелін.

8 листопада відбулася офіційна церемонія відкриття виставки, де з вітальними промовами виступили: Тарас Качка (Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговий представник України), Манал Фоуані (в.о. Постійної представниці ПРООН в Україні), Штефан Шльойнінг (Керівник сектору співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні), Такаші Курай (Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні), Міхал Гєргонь (Заступник Глави місії Посольства Республіки Польща в Україні), Ігор Мороз (Перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації) та Сергій Гайдай (Голова Луганської обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації).

Центральною подією «Схід-Експо – 2019» стала виставка-презентація підприємств зі східних областей України, поєднана з можливістю проведення ділових переговорів, пошуку партнерів та клієнтів з інших регіонів України, країн ЄС та світу з метою встановлення нових ділових відносин. Вперше в даному заході брали участь представники об’єднаних територіальних громад: так, Луганську область представляли Біловодська та Троїцька ОТГ.

Близько 200 компаній Донецької, Луганської та Запорізької областей презентували свою продукцію на виставкових стендах, в тому числі товари харчової промисловості, текстилю, кераміки, а також соляні вироби, IT-технології, 3D-принтери та інші. Також, під час виставки майстри та майстрині зі Сходу проводили майстер-класи з гончарства, вишивання, хенд-мейду та інших ремесел.

Окрім цього, захід передбачав проведення панельних дискусій за наступними тематиками:

  1. Інвестиційні можливості Донецької, Луганської та Запорізької областей.
  2. Facebook та Instagram для розвитку бізнесу он-лайн.
  3. Питання експорту на ринки країн ЄС для ММСБ зі східної України.
  4. Питання сільського господарства на сході України.
  5. Питання розвитку виробничої галузі на сході України.
  6. Питання реформи децентралізації на сході України.

Кожна з вищепредставлених дискусійних панелей була наповнена представниками міжнародних організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування, наукового та експертного середовища, малого та середнього бізнесу, громадських організацій, які задавали тон обговоренню вкрай важливих та нагальних питань щодо розвитку східних областей нашої країни. Так, в рамках дискусії щодо реформи децентралізації на сході України було обговорено важливі аспекти реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, підвищення потенціалу громади та влади в контексті майбутніх місцевих виборів у 2020 році, перспектив та очікувань через призму Концепції удосконалення законодавства про місцеві вибори, фінансової децентралізації та особливостей бюджетного фінансування Луганської та Донецької областей.

9 листопада було присвячено проведенню майстер-класів з найбільш поширених ремеслових напрямів на теренах Луганської та Донецької областей: гончарної справи та декору кераміки, виготовлення української традиційної ляльки-мотанки, розпису і перенесенню малюнків на мушлі, розпису керамічних виробів та ін. Завершальною нотою бізнес-виставки «Схід-Експо – 2019» стала прем’єра короткометражних фільмів «Великі історії малого бізнесу», в рамках якої відбувся показ відеоробіт мотиваційної кампанії про підприємців – переселенців з Донеччини, Луганщини та Азовського узбережжя Запорізької області, які залишили свої домівки і з нуля створили власні справи.

Проведення заходу у форматі «Схід-Експо» безупинно підтверджує свою дієвість та важливість: в рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру та за результатами минулорічних бізнес-виставок було створено або підтримано розвиток майже 325 підприємств з Луганської та Донецької областей, а декілька тисяч людей отримали допомогу у вигляді безкоштовних тренінгів, консультацій та участі у промислових виставках.

Маємо надію, що створення подібних майданчиків стане доброю традицією для всіх стейкхолдерів регіонального та місцевого розвитку сходу України та, передусім, для представників малого та середнього бізнесу, які мають можливість впевнено про себе заявити на всю країну.

Посилання на відео з офіційного відкриття заходу:

1. https://www.facebook.com/UNDPUkraine/videos/2620925434637216/

2. https://www.facebook.com/seeds.org.ua/videos/711250052613951/?v=711250052613951&external_log_id=b13ebaf82568437a312792528f37ad8b&q=%D0%A1%D1%85%D1%96%D0%B4-%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BE%202019