Вивчення питань розвитку міжнародного регіонального і транскордонного співробітництва за участю України

19 червня 2019 року відбувся міжнародний круглий стіл на тему «Внутрішні водні шляхи та безпека в Дунайській стратегії ЄС –  спільні теми для співпраці». Захід проведено в рамках проекту «Підтримка участі України в Європейській Стратегії Дунайського регіону по пріоритетним напрямам», що реалізується за сприяння Фонду ім. Ганса Зайделя в Україні, Румунії та Молдові (керівник – Д. Зайберлінг).

Круглий стіл організовано Міністерством внутрішніх справ України, яке представляла заступник міністра Т.І. Ковальчук, спільно з громадською організацією «Український інститут міжнародної політики». У заході взяли участь посадовці та експерти секретаріатів пріоритетних напрямів Дунайської стратегії 1а – «судноплавство» (Австрія) та 11 – «безпека» (Німеччина (Баварія)), Міністерства інфраструктури України, державного підприємства «Адміністрація морських портів України», Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, тощо, які є відповідальними за розробку та реалізацію політик в сфері безпеки і судноплавства. Інститут економіко-правових досліджень НАН України представляли В.А. Устименко, директор, член–кореспондент НАН і НАПрН України, проф., д.ю.н., та А.Є. Санченко, пров. наук. співр. відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, к.ю.н., с.н.с.

Обговорення експертів, серед яких були й службовці Австрійської компанії з управління та розвитку водних шляхів і Баварської кримінальної поліції, стосувалися процедур спрощення та уніфікації правил навігації по річці Дунай, забезпечення її безпеки. Зокрема, йшлося про  поточний стан реалізації 14–ма країнами-учасницями Дунайської стратегії пріоритетних напрямів, що стали фокусом круглого столу, та заходи, спрямовані на впровадження спільних інструментів контролю й безпеки судноплавства на Дунаї. Окреслено кілька ключових завдань, виконання яких допоможе усім країнам, що розташовані на Дунаї, узгодити законодавство та впровадити сучасні та розумні практичні підходи ефективізації взаємовигідних відносин у регіоні.

Учасники дійшли висновків, що для реалізації спільних пріоритетів, які стали предметом обговорень, важлива активна залученість кожної зацікавленої країни у процес впровадження спільних процедур та створення Транснаціональної бази даних щодо спрощення процедур контролю  за навігацією. Остання адмініструється міжнародною організацією поліцейського співробітництва Aquapol, де Україна донині не має членства.

У цілому серйозним викликом для України в контексті участі в реалізації Дунайської стратегії Євросоюзу є її статус країни-не члена ЄС, що обмежує адміністративні, юридичні та фінансові можливості нашої країни для впровадження спільних гармонізованих правил з державами-членами ЄС. Тому внаслідок раніше проведених спільних міжнародних заходів і консультацій секретаріати пріоритетних напрямів Дунайської стратегії запропонували розглянути перспективу підписання багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю і визначити національний орган, що відповідатиме в Україні за координацію його реалізації.

Того ж дня в продовження тематики розвитку транскордонного міжнародного співробітництва відбулося підписання Угоди між Інститутом економіко-правових досліджень НАН України та Європейським об’єднанням територіального співробітництва «ТИСА».

Угода передбачає роботу в рамках міжнародного українсько-угорського науково-практичного проекту. Він включає проведення наукового дослідження з питань гармонізації законодавства України та Угорщини на основі права ЄС стосовно територіальних об’єднань, розробку та презентацію рекомендацій щодо нормативно-правового забезпечення функціонування Європейських об’єднань територіального співробітництва (ЄОТС).  Інститут виконуватиме це дослідження у партнерстві з юридичним факультетом Ужгородського національного університету та Центральноєвропейською службою сприяння транскордонним ініціативам (Угорщина).

Результати дослідження восени ц.р. будуть представлені на міжнародній науково-практичній конференції на тему «Позитивний вплив створення та діяльності ЄОТС на економічний розвиток ЄС та країн, розташованих на його зовнішніх кордонах». Конференція відбудеться в Закарпатській області за участі представників ЄС, Ради Європи, дипломатичних представництв і органів центральної та місцевої влади України і Угорщини.