Смарт-спеціалізація: результат співпраці влади, бізнесу і науки

11 червня 2019 р. Українським інститутом міжнародної політики у взаємодії з департаментом економіки облдержадміністрації у м. Краматорськ було організовано Круглий стіл «Смарт-спеціалізація: результат співпраці влади, бізнесу і науки», який відвідали провідний науковий співробітник відділу економіко-правових проблем містознавства Марина Віталіївна Мельникова та старший науковий співробітник відділу господарсько-правових досліджень проблем економічної безпеки Анастасія Володимирівна Токунова.

Захід складався із 3 частин.

По-перше, співробітники УІМП презентували доповідь, де торкнулися таких питань як:

– пошук кращих рішень для конкурентного розвитку регіонів – що таке смарт спеціалізація і як вона працює в ЄС;

– створення ланцюгів доданої вартості на основі смарт спеціалізації;

– підходи до визначення унікальності регіону;

– роль інновацій і науки в розвитку області;

– зв’язок кластерів, технопарків і бізнес-інкубатори із смарт спеціалізацією тощо. Матеріали, що було презентовано, доступні за наступними посиланнями: http://www.iepd.kiev.ua/wp-content/uploads/2019/06/S3-Керівництво.pdf та http://www.iepd.kiev.ua/wp-content/uploads/2019/06/11.06-Краматорськ-.pdf.

Було проаналізовано досвід інших країн (окремих регіонів Чеської Республіки, Швеції, Франції та Фінляндії) щодо вибору розумних пріоритетів їх розвитку. у даному напрямі.

По-друге, заступницею департаменту економіки ДонОДА Дар’єю Жуковою було викладено результати впровадження підходів смарт-спеціалізації у процес підготовки стратегії Донецької області до 2027 року.

По-третє, у групі було проведено воркшоп-симуляцію, де було визначено одну із пріоритетних для області галузей, здійснено її swot-аналіз та складено перелік можливих стейкхолдерів.

Отримані підходи планується використати у подальшій підготовці обласної Стратегії 2027 (питому вагу учасників Круглого столу складали ті, хто бере участь у її підготовці).