Жінки у сфері енергетики: як поєднуються енергетика, корпоративна соціальна відповідальність та жіночий кар’єрний розвиток

11 березня 2019 р.  STEM Coalition Ukraine , ініціатива Дівчата STEM спільно з iHUBта в рамках програми Технологічний Пакт для жінок у STEM, що реалізується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні стали організаторами Women Career Meetup «Жінки у сфері Енергетики», який відвідала і співробітниця Інституту Анастасія Токунова.

STEM – абревіатура, яка традиційно означає поєднання науки, технології, інженерії, математики (Science, Technology, Engineering and Mathematics); даний формат передбачає підхід до освітнього процесу, відповідно до якого основою набуття знань є доступна візуалізація наукових явищ, що дає змогу легко охопити і здобути знання на основі практики та глибокого розуміння процесів. В Україні підхід став активно впроваджуватися зі створенням у 2014 р. Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО) та прийняттям низки нормативних актів (наприклад, Наказу МОН України від 17 травня 2017 р. № 708 «Про проведення дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня за темою «Науково-методичні засади створення та функціонування Всеукраїнського науково-методичного віртуального STEM-центру (ВНМВ STEM-центр)» на 2017-2021 роки»). Згодом, ініціативу підтримали провідні компанії, що працюють на території України: Ericsson,Intel, Melexis, OSTCHEM,Syngenta, ДП «НАЕК «Енергоатом»та ін. У результаті була створена Коаліція STEM-освіти в Україні та громадська організація «Центр «Розвиток соціальної корпоративної відповідальності», що об’єднує 38 компаній.

На зустрічі велася мова про ступінь розвитку сфери енергетики в Україні, її перспективи, можливість конкурувати та/або співпрацювати з Енергетичними компаніями Західної Європи та світу в цілому. Окрему увагу було приділено питанням корпоративної соціальної відповідальності в енергетичній галузі, та ролі жінок (включно із можливостями кар’єрного росту та розвитку) в даній сфері.

Спікерками стали Валентина Белякова (директорка TIU Canada в Україні), Катерина Данилкова (начальниця відділу забезпечення функціонування ринку допоміжних послуг ДП «НЕК «Укренерго»), Рената Яресько (голова департаменту зв’язків з громадскістю ДП «НАЕК «Енергоатом», голова організації «Молодіжна Енергетична Спільнота»), Оксана Чикало (керівниця відділу корпоративно-соціальної відповідальності ДП «НЕК «Укренерго»).

Щодо ключових аспектів щодо розвитку відповідної галузі, спікерки відзначили перспективність альтернативної енергетики; майбутнє розширення роботизації відповідних виробництв (і, як наслідок, необхідність для спеціалістів розвивати креативне мислення, оскільки ключовою стане саме генерація нових ідей та пошуку шляхів впровадження інновацій); необхідність приділення особливої уваги відповідальному господарюванню (у тому числі – було зазначено приклади  вдалого досвіду впровадження КСВ у вищезазначених компаніях).