Конференція «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини»

14 грудня 2018 року у м. Києві пройшла Конференція високого рівня, присвячена результатам першого року роботи нового Верховного Суду, як вищої судової інстанції України. До участі в роботі Конференції був запрошений Устименко Володимир Анатолійович, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН України, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, який є членом Науково-консультативної ради при Верховному Суді.

З привітальними промовами до учасників Конференції звернулись Президент України Порошенко Петро Олексійович, прем’єр-міністр України Гройсман Володимир Борисович, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя. У своїх виступах вони відзначили успіхи та окреслили проблеми реалізації судової реформи в Україні, ролі Верховного Суду в становленні верховенства права та правової держави, співпраці гілок державної влади.

Голова Верховного Суду Данішевська Валентина Іванівна у своєму виступі наголосила на результатах роботи Суду в цілому і його палат, зокрема, з 150 тис. справ за рік, що минув, розглянуто практично половина, рівень довіри до судів в країні зріс з 5% до 16%, продовжується добір суддів, формування апарату, налагодження роботи.

Конференція проходила сесійно. Темами сесій були:

  1. Перший рік роботи Верховного Суду: досягнення та нові виклики.
  2. Три «кити» судової влади: незалежність, компетентність, доброчесність як фундамент правової держави.
  3. Виклики, що стоять перед верховними судами в питаннях ефективного захисту прав і свобод людини.

Модераторами сесій виступили Андрій Бойко, член Вищої ради правосуддя, Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента України, координатор Ради з питань судової реформи, Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України.

У ході Конференції було висловлено багато цікавих думок щодо подальшого реформування судової системи, налагодження її діяльності, становлення європейських підходів до захисту прав і свобод людини.

Програма Конференції