Круглий стіл із питань законодавчого врегулювання попередження та подолання негативних явищ навмисного психологічного тиску – мобінгу та булінгу

22 листопада 2018 рокуу Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбувся круглий стіл із питань законодавчого врегулювання попередження та подолання негативних явищнавмисного психологічного тиску – мобінгу та булінгу, що останнім часом поширюються як у трудових, так і в інших суспільних відносинах.

Засідання відбулося під головуванням першого заступника голови Комітету Капліна С.М., секретаря Комітету Веселової Н.В. та за участю народних депутатів України Білозір О.В. та Мірошниченка Ю.Р. Серед учасників були представники Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції, Міністерства освіти і науки України та інших центральних і місцевих органів державної влади, профспілок, наукових установ, закладів вищої освіти і громадських організацій.

Під час засідання різнобічно обговорювалися законопроекти № 8584 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу, який 02.10.2018 р. прийнятий Верховною Радою України у першому читанні, та № 7005 про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання мобінгу.

Учасники обговорення висловилися на підтримку цих законодавчих ініціатив та запропонували низку змін і доповнень, аргументуючи їх нагальну необхідність численними фактами порушень прав людини та складністю доведення їх наявності у судовому процесі. Також йшлося про шкідливість таких явищ навмисного психологічного тиску у трудових колективах із точки зору соціальної справедливості та їх кореляцію із втратою ефективності економічної діяльності. Наголошувалося, що ці явища несумісні із цивілізованими нормами взаємовідносин у суспільстві в цілому та у площині застосування в Україні міжнародно визнаних стандартів «бізнес та права людини» зокрема. Конституційний обов’язок держави захищати права людини її мешканців, контекст виконання Україною цілого комплексу міжнародних зобов’язань у царині прав людини та сталого розвитку, а також й Угоди про асоціацію між Україною та ЄС спонукає до попередження та викорінення подібних нездорових тенденцій у міжлюдських відносинах.

Для здійснення парламентського контролю за дотриманням права людини на недискримінацію у трудових відносинах при Комітеті створюватиметься спеціальна Комісія, а для подальшої роботи над законопроектом щодо запобігання мобінгу – робоча група. До її складу запрошено і Санченко А.Є., керівника Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки, к.ю.н., ст. наук. співр., яка на засіданні представляла Інститут економіко-правових досліджень НАН України з тематичним виступом.