Міжнародна співпраця триває

03 липня в місті Києві під патронатом Global Protection Cluster відбувся тематичний круглий стіл «Внутрішнє переміщення в мирних угодах та мирних процесах». Відкрив його представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Пабло Матеу, який наголосив на важливості мирного врегулювання в Україні, висвітлив проблеми з таким способом вирішення суперечок у світі і нашій країні.

З привітанням учасників круглого столу виступив заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб в Україні Георгій Тука. Він також висвітлив діяльність Міністерства з питань розбудови миру на сході України.

Про питання включення ВПО в мирні угоди та мирні процеси розповіли:

–        Доктор Чалока Бейані, професор Лондонської школи економіки, в минулому – Спеціальний доповідач з питань прав людини внутрішньо переміщених осіб;

–        Посол Ертугрул Апакан, Голова Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні;

–        Саймон Рассел, Координатор Глобального Кластеру з питань захисту.

Міжнародному досвіду участі ВПО в мирних угодах та мирних процесах були присвячені виступи доктора Терези  Дюмасі, директора з політики та освіти, Conciliation Resources, Великобританія; пані Саміри Гуток-Томавіс, НУО «Ranao Rescue Ntam», Філіппіни; пані Фатіми Башир, Південний Судан; пані Ольги Деметріу, PRIO Cyprus Center, Кіпр; пані Марини Почхуа, Асоц.Проф., співзасновниці НУО «Асоціація внутрішньо переміщених жінок «Консент», Грузія.

Про Участь ВПО в мирних угодах та мирних процесах зробили доповіді Інгрід Макдональд, Голова офісу ООН з координації Гуманітарних Питань; Анатолій Мельниченко, кандидат філософських наук, доцент, декан Факультету соціології та права Національного технічного університету України «Київський Політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»; Ірина Кузнєцова, доктор соціальних наук, доцент, старший науковий співробітник, Університет Бірмінгема; Володимир Устименко, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАН та НАПрН України, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

Зокрема, Устименко В.А. зупинився на проблемних питаннях із адаптацією ВПО у приймаючих громадах, налагоджені «народної» та «культурної» дипломатії, наповненні механізмами державної програми розбудови миру на сході України. Іноземні фахівці проявили зацікавленість щодо пропозиції Інституту і запропонували подальшу співпрацю у справі мирного врегулювання із використанням потенціалу ВПО і жіночих організацій.