International conference “EU’s Common Values and General Principles of EU Law in EU External Agreements”

16 – 17 квітня 2017 року в музеї Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбулася міжнародна конференція «EU’s Common Values and General Principles of EU law in EU External Agreements».

Організаторами заходу виступили Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Аугсбурзький університет (Німеччина). Серед партнерів: Assocition4U, Ukrainian European Studies Association, Інститут економіко-правових досліджень НАН України та інші.

На конференції були присутніми представники різних країн. Зокрема, Німеччини, Британії, Польщі, Молдови, Грузії, Казахстану, Росії та інших. Учасники обговорили питання консолідації і заохочення їхніх спільних цінностей і принципів, які є ключовим пріоритетом і сприяють зміцненню відносин між ЄС і партнерами. Більш тісне співробітництво і перспективний та всеосяжний політичний діалог – це основні умови для подолання спільних викликів і досягнення загальних цілей.

Було наголошено на важливості зміцнення державної, економічної і соціальної стійкості як в країнах ЄС, так і в країнах-партнерах, а також створенні спільного простору демократії, процвітання, стабільності і розширеного співробітництва.

Учасники поділилися досвідом імплементації  Угод про асоціацію та Угод про створення поглиблених і всеосяжних зон вільної торгівлі з Грузією, Молдовою та Україною.

Активну участь у дискусії взяв директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Устименко Володимир Анатолійович. Зокрема, у своїй доповіді «Реалізація Угоди про асоціацію з ЄС: економіко-правові аспекти» він наголосив на необхідності пожвавлення процесу імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС і, водночас, зауважив на важливості перегляду окремих її положень.

Безумовно, у цій роботі слід збільшити долю участі представників різноманітних профільних державних установ, бізнесу та громадськості. Це дозволить всебічно оцінити нові зміни, максимально врахувати інтереси вітчизняних суб’єктів господарювання та забезпечити належні гарантії захисту їх прав та законних інтересів.