У Верховному Суді відзначили перші сто днів роботи

«Швидкість – ворог якості, тому шукаємо баланс.»

Валентина Данішевська, Голова Верховного Суду

У залі пленуму Верховного Суду відбувся захід, присвячений першим ста дням його роботи. У заході брали участь голови касаційних судів, їхні заступники, а також адвокати, представники громадських організацій, науковці.

Голова Верховного Суду відзначила гігантську кількість справ, які надійшли і продовжують надходити до суду. За її словами, до суду надійшло сто тисяч справ, із яких поки що не розподілено двадцять тисяч, оскільки навіть техніка не завжди справляється з таким навантаженням.

За словами Валентини Данішевської, судді будуть намагатися вирішити за один рік «залишкові» справ, отримані від попередніх касаційних інстанцій.

Суддя Олена Кібенко повідомила про результати роботи групи суддів, які взялися за судовий менеджмент, зокрема роботу фронт-офісів, налагодження безкоштовного Wifi, забезпечення відвідувачів судів можливістю зарядити портативну техніку, тобто зробити суд “userfriendly”. Звісно, вдосконалення судового менеджменту вимагає і підвищення якості роботи апарату суду, для чого планується до впровадження біллінгова система, яка передбачає реєстрацію всіх дій, які вчинив окремий працівник суду, і оплату за цю окрему дію.

Суддя Дмитро Гудима пояснив, для чого потрібно структурувати рішення суду та нумерувати окремі частини судового рішення, запропонував адвокатам оформляти касаційні та апеляційні скарги у такому ж форматі.

Суддя Лариса Рогач розповіла про окремі аспекти забезпечення єдності судової практики і порушення незалежності суддів у разі існування обов’язкових для них висновків. Суддя розгорнуто повідомила та обґрунтовано довела, що суд повинен застосовувати однакові підходи при розгляді справ.

На запитання Яценка Семена, аспіранта Інституту економіко-правових досліджень НАН України, Заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов зазначив, що наглядова функція суду була притаманна для Радянського періоду, а наразі кожен суддя повинен переконати своїх колег у правильності його правової позиції, і в такому випадку роль судді є надзвичайно активною.

Верховний Суд як суд касаційної інстанції відіграватиме у житті держави все більшу і більшу роль, тому оскільки, за словами Богдана Львова, «…це наша держава, і ми повинні забезпечити в ній право на справедливий суд».