Засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

14.03.2018 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, на якому були розглянуті:

– Проект Закону про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук) (реєстр.№6189 від 14.03.2017),

– Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо уточнення деяких положень) (реєстр.№ 4349 31.03.2016),

– Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо уточнення ставки податку на доходи фізичних осіб для суб’єктів наукової і науково-технічної діяльності) (реєстр. № 4398 від 12.04.2016),

– Проект Закону про створення та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки (реєстр.№ 7389 від 12.12.2017).

НАН України на засіданні представляв директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, член-кореспондент НАН України Устименко В.А.

За результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України підтримано пропозицію народних депутатів щодо підвищенню розміру коштів, що планується виділити на наукові дослідження з доведенням цього рівня до 1,7% ВВП у 2020 році.

Зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», які були підтримані Комітетом, передбачають уточнення поняття «докторант», організації наукової діяльності, суміщення її з викладацькою у ВНЗ, фінансового забезпечення діяльності науковців та ряд інших положень.

Комітетом були враховані пропозиції НАН України щодо посилення наукової складової при регулювання відносин створення та виробництва озброєння, військової та спеціальної техніки у відповідному законопроекті.

Розгляд двох законопроектів, направлених на підтримку науковців, був перенесений у зв’язку з неявкою ініціатору проекту.