Навчання співробітниці інституту у Ризькій вищий школі права (Латвія)

За результатами конкурсу вчений секретар Інституту, к.ю.н. Веста Малолітнева виграла стипендію для участі з 13 листопада по 22 грудня 2017 р. у Інтенсивній програмі з права та економіки, яка проводилась Ризькою вищою школою права у Латвії (Riga Graduate School of Law) за підтримки Міністерства закордонних справ Латвії, Уряду США та Шведського інституту.

Цього року програма об’єднала 19 учасників з України, країн Західних Балкан (Македонія, Албанія, Косово, Сербія, Чорногорія) та Латвії і включала декілько модулів, за результатами проходження яких складались іспити: управління проектами у державному секторі, право ЄС та питання євроінтеграції, національна політика та професійне урядування, управління економічною кризою, економічна дипломатія, фундаментальні права і свободи людини. Під час модулю, який був присвячений національній політиці та професійному урядуванню, учасники детально розглянули євроінтеграційний шлях Латвії, основні проблеми та перешкоди, які долала держава під час приєднання до ЄС. Цікавим був досвід Латвії щодо президентства країни у Раді ЄС у 2015 р. та довогострокового планування розвитку держави, розробки національних планів, який детально було представлено запрошеним лектором-консультантом Міжгалузевого координаційного центру Латвії. Під час модулів учасники не лише були слухачами лекцій, але і брали активну участь у симуляційних іграх, зокрема ведення переговорів щодо укладання ЄС угоди про зону вільної торгівлі з Японією, навчального судового процесу із захисту прав та ін. З метою вивчення досвіду Латвії програма включала в себе і відвідування з лекціями Сейму (парламенту Латвії), Агентства інвестицій і розвитку, міста Цесіс, як прикладу успішного розвитку регіонів, та Центральної бібліотеки. Цінність даної програми також полягала у обміні між учасниками досвідом країн, які вони представляли, на шляху до ЄС, адже всі країни перебувають на різних етапах процесу євроінтеграції: імплементації угод про асоціацію з ЄС (Україна та Косово) або вже країн-кандидатів на вступ до ЄС (Албанія, Чорногорія, Македонія, Сербія).

Один тиждень програми був присвячений навчальному візиту до Брюсселю та Люксембургу. Учасники прослухали лекції та мали можливість взяти участь у жвавих дискусіях у таких інституціях ЄС як Європейський Парламент, Європейська Комісія, Суд справедливості ЄС, Європейський суд аудиторів, Рада ЄС. Крім того, учасники взяли участь у цікавих обговореннях у Європейському інвестиційному банку, Європейському стабілізаційному механізмі, Представництві Латвії у ЄС, Центрі європейських студій імені Вілфреда Мартенса, який активно займається дослідженнями питань України, а також таких важливих консультаційних та дорадчих органах ЄС як Комітет Регіонів та Європейський соціально-економічний комітет. Під час відвідання Суду справедливості ЄС учасники були присутні на слуханні справи і мали цікаві дискусії з генеральним адвокатом (Advocate General) та суддею Суду.

Учасники мали доступ до сучасної правової бібліотеки школи, а також Латвійського університету, були запрошені на прийоми до посольства Швеції та посольства України у Латвії.

За результатами складених іспитів учасникам в урочистій обстановці було вручено дипломи про успішне закінчення програми.