Форум Партнерів “Стратегія Луганської області на період до 2020 року”

28 липня 2017 року в готелі “Президент” відбулася значна подія – Форум Партнерів “Стратегія Луганської області на період до 2020 року”, організований за підтримки Луганської обласної державної адміністрації (далі – ЛОДА) та UNDP (ПРООН) в Україні. Захід зібрав понад 100 учасників: представників як міжнародних організацій, так і національних, регіональних, серед яких: представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерства інформаційної політики, Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу та інші. Луганську Філію Інституту економіко-правових досліджень НАН України представляли заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва, к.е.н. Юлія Рогозян та старший науковий співробітник, к.е.н., доцент Руслан Галгаш

Форум складався з двох частин – відкритої панельної дискусії «Майбутнє Луганщини», де презентувалася Оновлена Стратегія розвитку Луганської області до 2020 року та робота у групах за темою «Координація зусиль для реалізації Стратегії».

З вітальним словом та ґрунтовними доповідями виступили Ніл Вокер (представник ПРООН в Україні), Юрій Гарбуз (Голова Луганської ОДА), Еміне Джапарова (Перший заступник Міністра інформаційної політики України) та інші.

Головною думкою, на яку Юрій Гарбуз налаштував всіх присутніх, стала фраза про те, що, говорячи про Луганську область, ми повинні мати на увазі всі її райони, не розмежовуючи територію на тимчасово окуповану та не окуповану, та призвав всю аудиторію перестати асоціювати область з війною та чимось поганим, адже «коли звикаєш до болю, то вже не думаєш про майбутнє». Також він наголосив на пріоритетних питаннях для ЛОДА – питання безпеки, охорони здоров’я (так, наприклад, планується відкриття надсучасного онко-диспансеру в Луганській області), модернізації освітнього простору (адже дуже важливим є підготовка майбутніх громадян та суспільства в цілому, якому в майбутньому розвивати область та всю країну), а також підтримка культури.

Основна доповідь, присвячена Презентації оновленої Стратегії, була оголошена в.о. директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Луганської ОДА Сергієм Медведчуком. Зазначалося, що загальна потреба у фінансуванні проектів перших двох років реалізації Стратегії становить майже 3,5 млрд. грн., у тому числі 1,6 млрд грн. з державного, обласного та місцевих бюджетів і 2,1 млрд грн., з фонду міжнародної технічної допомоги, інвестицій та власних коштів.

Під час розробки Плану реалізації Стратегії була здійснена робота з мобілізації проектних ідей, реалізація яких дозволить досягнути визначених стратегічних цілей. Було наголошено, що всього надійшло 513 технічних завдань на загальну суму 10,7 млрд. грн.

Жвавими стали також виступи Юрія Гримчака (заступника Міністра з питань ТОТ та ВПО), Віктора Мунтяну (керівника Програми з відновлення та розбудови миру ПРООН), Тетяни Сахарук (Голови Правління ГС «Мережа Глобального договору в Україні»), проте найбільш емоційним став виступ Руслана Галгаша (який на заході представляв як науку, так і освіту Луганщини), який координує соціально-, та економіко значущі проекти, залучаючи студентів – майбутнє Луганської області та України в цілому.

Друга частина Форуму (робота в групах) складалася з питань координації зусиль для реалізації Стратегії з трьох напрямів:

1. Економічне відновлення

2. Соціальний розвиток та децентралізація

3. Соціальна згуртованість та інфраструктура для миру (в якій брали участь представники Луганської Філії). У рамках даної групи було розроблено та запропоновано конкретні кроки для координації зусиль з реалізації Стратегії (наприклад, систематизація конкурсних механізмів для проектів, активна пропаганда та користування новоствореною онлайн-платформою Міністерства ТОТ та ВПО (portal.mtot.gov.ua), що спрямована на економічне та соціальне відновлення тимчасово окупованих областей; вона надає змогу ознайомлення з конкретними проектами залежно від території спрямування, напряму реалізації, терміну провадження та ін.)