Реалізація спільного проекту з Фондом Фрідріха Еберта

Т•™бвУ 2017 р. Інститутом економіко-правових досліджень НАН України було розпочато спільний проект з Фондом Фрідріха Еберта (Німеччина). Основним напрямом діяльності було визначено дослідження економіко-правових аспектів об’єднання територіальних громад на Сході України. Проектом передбачається проведення польових та кабінетних досліджень в Україні та кабінетних – у Німеччині. Крім того, планується проведення конференції, де учасники відповідної роботи матимуть змогу обговорити отримані результати та сформувати підґрунтя для подальшої співпраці. Проект буде реалізовано в Донецькій та Луганській областях (одна та дві ОТГ відповідно). На першому етапі планується визначення проблем, які виникають під час децентралізації, їх обговорення та організація подальшої роботи з даним пулом питань. В Донецькій області активізувати взаємне співробітництво для проведення відповідних досліджень було запропоновано Лиманській територіальній громаді. Вона є однією з найбільших в Україні (об’єднує більше 42 тисяч осіб та 40 населених пунктів), а її досягнення неодноразово відзначалися як на обласному, так і на всеукраїнському рівнях.

4 квітня 2017 р. відбувся перший візит до ОТГ директора Інституту Володимира Анатолійовича Устименка, зав. відділом проблем міжрегіонального співробітництва Інни Володимирівни Заблодської і с.н.с. відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави Анастасії Володимирівни Токунової, де вони мали змогу поспілкуватися з керівництвом ОТГ, передусім Головою громади Петром Федоровичем Циміданом та начальником відділу економічного розвитку і торгівлі Надією Павлівною Авдєєнко.

Слід відзначити серйозне ставлення керівництва громади до запланованої співпраці. Так, крім особистої зустрічі було організовано можливість поспілкуватися з керівниками майже всіх відділів та напрямів, а також старостами двох населених пунктів. У межах усної бесіди спеціалісти виклали свої міркування в анкетах, спеціально розроблених для проекту. Крім майже півторагодинної наради, вже після неї очільники окремих напрямків зверталися із додатковими питаннями (зокрема, щодо можливостей законопроектної роботи для заповнення наявних у нормативних документах прогалин, вдосконалення окремих процедур тощо). Особливу зацікавленість викликали проблеми, пов’язані із організацією соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб (особливо щодо найбільш вразливих верств цієї категорії), організацією використання земельного фонду (новітнє законодавство наразі містить низку неузгодженостей в даному питанні), наданням населенню якісної медичної допомоги, стратегічним напрямам розвитку та ін. В цілому можна відзначити дійсно глибоку зацікавленість усіх, з ким була нагода поспілкуватися, в розвитку власної громади. Також представникам Інституту було надано можливість ознайомитися із ключовими досягненнями ОТГ, а також – відвідати місцевий Центр надання адміністративних послуг (останній, до речі, є одним із найсучасніших в регіоні).

Візит завершився підписанням Меморандуму про співпрацю Лиманської територіальної громади та Інституту, у співпраці з Регіональним Представництвом Фондом ім. Фрідріха Еберта. Сподіваємося, що таке співробітництво дозволить як визначити дієві інструменти для розвитку Лиманської ОТГ, так і сприяти децентралізації в Україні в цілому.