Участь у міжнародних тендерах: від ідеї до перемоги

24 березня 2017 р. у Торгово-промисловій палаті України пройшов семінар для українського бізнесу “Участь у міжнародних тендерах: від ідеї до перемоги”, який був організованій за підтримки проекту USAID з торговельної політики. Мета семінару полягала у розгляді успіхів та невдач, з якими стикаються суб’єкти господарювання, що беруть участь у тендерах за кордоном; обговоренні основних проблем, через які компанії не наважуються брати участь у тендерах; презентації практичних кроків для бізнесу.

IMG_5469Серед лекторів з доповіддю “Доступ України до міжнародних ринків публічних закупівель, нові можливості для українського бізнесу: загальний огляд правил закупівель та ресурсів з інформацією про міжнародні державні тендери” виступила в.о. вченого секретаря Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.ю.н. В.К. Малолітнева. У доповіді було висвітлено основні положення про міжнародні угоди, які наразі передбачають відкриття ринків публічних закупівель як України, так і інших країн світу, а саме: Угода СОТ про державні закупівлі, Угода про вільну торгівлю з країнами-членами ЄАВТ, Угода про вільну торгівлю з Канадою, а також Угода про асоціацію з ЄС. Українським суб’єктам господарювання було представлено практичні кроки, як і де можна знайти інформацію про тендери за кордоном, які правила застосовуються до міжнародних публічних закупівель, які класифікатори предмета закупівлі використовуються у різних країнах світу та ін.

IMG_5465На семінарі експертами Проекту USAID з торговельної політики було висвітлено питання потенційної участі українських суб’єктів господарювання у рамках Угоди СОТ про державні закупівлі у Польщі, Канаді та Молдові на прикладі конкретних предметів закупівель (будівельні роботи, будівельні матеріали та ІТ-послуги).

IMG_5462Експертом проектного офісу GPAinUA було розкрито проблеми участі українського бізнесу у міжнародних публічних закупівлях на конкретних прикладах, з якими стикались українські компанії у США, Канаді та Ірландії.