Наближається свято науки – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку

Щороку 10 листопада на всій планеті відзначається Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) під егідою ЮНЕСКО з метою підвищити усвідомлення в усьому світі користі науки та відновлення національних і міжнародних зобов’язань в галузі науки за мир і розвиток, а також підкреслити відповідальне використання науки на благо суспільства.

facebook_logoНа одній із Всесвітніх наукових конференцій, що проходила в Будапешті в 1999 році, була висловлена ідея про необхідність поглиблення взаємодії між наукою і суспільством. У зв’язку з цим ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. А вже наступного, 2002 року, свято було вперше відзначено на глобальному рівні і  відтоді широко відзначається в усьому світі. У цей день проводиться цілий ряд різноманітних заходів спрямованих як на роботу з науковими колективами, так і на тісну взаємодію з урядовими організаціями, метою яких виступає широке поширення знань у справі розвитку та встановлення миру на землі для всіх верств суспільства.

science-logoДолучаючись до міжнародної ініціативи Всесвітнього дня науки, хотілося б зазначити, що Інститут економіко-правових досліджень НАН України докладає значні зусилля, які спрямовані на відновлення та розбудову миру в Україні шляхом розробки та подання пропозицій до відповідних органів влади, зокрема до Верховної Ради України. Колектив вчених Інституту брав активну участь у підготовці Національної допововіді “Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі”, а також аналітичної доповіді до Щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2016 році». Інститутом активно досліджуються проблеми створення умов для повноцінної інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Україні, зокрема правові важелі активізації їхньої підприємницької діяльності. Директора Інституту В.А. Устименка наказом Міністра Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України було включено до складу робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб.

pop_up_science_logoКористуючись нагодою, вітаємо зі святом усіх науковців! Зичимо нових творчих відкриттів заради миру і процвітання нашої незалежної України!