Відкриті медичні закупівлі: проблеми, пропозиції, очікувані результати

Відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” з 1 серпня всі публічні закупівлі будуть здійснюватися через електронну систему ProZorro. ProZorro є електронною системою публічних закупівель, яка має ряд переваг. Головна з них – мінімізація людського фактору під час здійснення державних закупівель, що означає зменшення ризику корупції.

Для пацієнтів – це додатковий шанс вчасно та безкоштовно отримати медичні послуги від держави.

Втім, це є шансом, а не правилом.

Вже зараз існують ризики, що недоброчесні чиновники будуть намагатися саме до проведення аукціонів, чи навіть після них вплинути на результати торгів.

Які існують проблеми під час закупівель ліків через електронну систему ProZorro? Як можна підвищити ефективність закупівель лікарнями товарів і послуг? Коли списки безкоштовних ліків стануть відкритими для пацієнтів?

На ці запитання спробували відповісти учасники профільного «круглого столу», зокрема громадські активісти та експерти БФ «Пацієнти України», Центру «Ейдос» та інших, який відбувся 29 липня 2016 року.

IMAG0016Серед численних учасників, Інститут економіко-правових досліджень НАН України було представлено директором Луганської філії, д.е.н., професором Інною Заблодською, науковим співробітником відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, к.ю.н. Вестою Малолітневою та с.н.с. відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави, к.ю.н. Тетяною Гудімою, які взяли активну участь у дискусії.

IMAG0020