У межах участі у Першій міжнародній конференції INUDECO’16 науковці Інституту відвідали Чорнобильську АЕС і місто Прип’ять

Згідно зі статтею 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави Україна.

У контексті техногенних катастроф у Чорнобилі (1986 р., Україна) та Фукусімі (2011 р., Японія) викликами сьогодення є реінтеграція територій та соціальна адаптація постраждалих осіб, відновлення навколишнього середовища.

Сьогодні в усьому світі фактично немає фахівців з виведення з експлуатації атомних енергоблоків, але відповідний досвід було напрацьовано на Чорнобильській АЕС.

DSCN1511

Перша міжнародна конференція «Проблеми виведення з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO’16 відбулася у межах форуму «Атомна енергія і сталий розвиток», що проходив 25–27 квітня 2016 р. у м. Славутичі, Україна.

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у роботі конференції взяли вчений секретар к.ю.н., с.н.с. Ірина Кременовська та аспірант Олексій Святогор з доповіддю «Запровадження принципу регіоналізму для реінтеграції територій і соціальної адаптації населення».

Серед численних учасників конференції були присутні гості з Японії, Франції, Великої Британії, Федеративної Республіки Німеччини, Республіки Польща, Республіки Білорусь та інших країн.

Представники державного та приватного секторів, неурядових і наукових організацій одержали можливість взяти участь у відкритих дискусіях щодо використання критеріїв сталого і стійкого до зміни клімату розвитку, встановлення пріоритетів, визначення енергетичної політики, місця та ролі ядерної енергетики у нових реаліях. Геополітичні питання енергетичної безпеки займали центральне місце в дискусіях.

У перший день конференції – 25 квітня 2016 р. було організовано технічний тур на Чорнобильську АЕС з відвіданням міста Прип’ять.

DSCN1666

DSCN1687

DSCN1690

DSCN1694

Учасники конференції також ознайомилися з ходом робіт на майданчику Чорнобильської АЕС.

DSCN1601

Існуючий об’єкт «Укриття» містить у собі велику небезпеку розгерметизації. На ньому вже траплялися руйнування конструкцій. У разі, якщо розгерметизація станеться, то рівень викиду радіоактивного попілу та інших речовин і їх сполук буде майже таким само, як і 1986 р. До того ж, термін експлуатації об’єкта добігає кінця.

На світлинах новий безпечний конфайнмент (НБК, Арка). Колосальна, велетенська конструкція, аналогів якій немає ніде у світі. Висота арочної конструкції – 108,39 м, проліт у напрямі північ-південь – 257,44 м, довжина – 150 м.

DSC04210

НБК Арка – захисна споруда, що включає комплекс технологічного устаткування для вилучення зі зруйнованого 4-го енергоблоку матеріалів, які містять ядерне паливо. Призначення – перетворення енергоблоку на екологічно безпечну систему, забезпечення захисту персоналу, населення та навколишнього середовища.

Завершення всіх робіт планується до осені 2017 р. Після того, як Арка за допомогою домкратів буде насунута на енергоблок, його буде демонтовано. Також буде видалено аварійні конструкції об’єкта «Укриття», видалено й захоронено залишки паливовмісних матеріалів.

Тематика конференції INUDECO’16 включала розгляд таких питань:

Досвід ліквідації наслідків аварії на Чорнобильський АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему.

  • зняття з експлуатації атомних електростанцій, поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом;
  • реінтеграція територій та соціальна адаптація населення у зв’язку з припиненням експлуатації містоутворюючих підприємств;
  • аварійне реагування на об’єктах критичної інфраструктури;
  • інформаційні технології підтримки зняття з експлуатації АЕС;
  • технології розумного міста у XXI столітті.