Чергова спроба скасувати Господарський кодекс України натрапила на рішучий опір фахівців-господарників

30 листопада Міністерство юстиції ініціювало скасування Господарського кодексу України. За участю заступника Міністра з питань європейської інтеграції Сергія Пєтухова відбулася прес-конференція з презентацією згаданої “ініціативи”.

Обговорення було анонсовано серед вузького кола представників бізнесу та осіб, які позиціонують себе як експерти, при цьому позицію представників науки, зокрема академічної, до уваги взагалі не було взято. Ініціатори скасування ГК України не запросили до участі навіть тих фахівців, які брали безпосередню участь у розробленні проекту кодексу, однак науковці не могли залишатися осторонь від таких гострих тем і прибули на обговорення. Від Інституту економіко-правових досліджень участь в обговоренні взяли директор – д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України В.А. Устименко, заступник завідувача відділу д.ю.н., доцент Р.А. Джабраілов, завідувач сектору д.ю.н., с.н.с. Г.Д. Джумагельдієва, завідувач відділу О.Ю. Ілларіонов. Також на обговорення прибули авторитетні вчені-господарники з інших наукових установ і навчальних закладів, а саме: д.ю.н., професор, член-кореспондент НАПрН України О.П. Подцерковний, д.ю.н., доцент В.В. Резнікова, д.ю.н., доцент В.В. Поєдинок та інші фахівці.

Ініціатори скасування Господарського кодексу розпочали з опису причин виникнення цієї ідеї і пошуку недоліків наявного стану справ.

Тільки після цього організатори нарешті надали слово присутнім на заході вченим-господарникам, і тоді слово мали професор Одеської юридичної академії Олег Подцерковний, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко, заступник голови Вищого господарського суду Геннадій Кравчук.

Більше того, заступник міністра Сергій Петухов безапеляційно заявляв, що ініціатива Міністерства обговоренню не підлягає, а пропозиції будуть обговорюватися в робочій групі під час формування концепції та розроблення окремих норм.

За словами С. Петухова, Господарський кодекс містить положення, що дублюють або суперечать іншим законодавчим актам, та адміністративні підходи Кодексу до регулювання господарської діяльності принципово застаріли (спікери також називали їх «рудиментами радянської епохи»), а ще Кодекс передбачає занадто обтяжені процедури й “не відповідає реаліям комерційних відносин” (докладно – версія Міністерства юстиції України).

Присутні на прес-конференції вчені-господарники висловили обурення ініціативою скасувати Господарський кодекс. Вони заявили, що це не обговорювалося в професійному середовищі й такий крок призведе до колапсу економіки.

Науковці вважають, що скасування кодексу призведе до ліквідації поняття “державна власність”.

– Це вже п’ята спроба ліквідувати Господарський кодекс. Жодного разу не був проведений аналіз наслідків, до чого це призведе! – заявив Володимир Устименко, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, – європейські країни на сучасному етапі створюють господарські кодекси, а не ліквідують їх. 

Мін’юст має намір найближчим часом для скасування Господарського кодексу створити “Концепцію реформування приватного права” і презентувати її громадськості для обговорення.