Вихід на ринки ЄС. Актуальні тренди

25 вересня провідний юрист інституту Веста Малолітнева взяла участь у семінарі “Вихід на ринки ЄС. Акутальні тренди”, який був організований Фундацією Central European Academy Studies and Certification, Бидгощ (Польща).

Фото1_сайтУ контексті потенційного набрання чинності 1 січня 2016 р. положень про всеоохоплюючу та поглиблену зону вільної торгівлі з ЄС постають питання щодо виходу українських постачальників на ринок ЄС та конкуренції з європейськими товарами на вітчизняному ринку.

Не зважаючи на дію преференційного торговельного режиму для України, тобто можливості національним товаровиробникам постачати на ринок ЄС товари за нульовими або зниженими ввізними митами, у т.ч. у межах квот для певних видів товарів, частка експорту у ЄС з України є незначною. Проблема полягає у тому, що скасування мит ще не означає автоматичного потрапляння української продукції до ринку ЄС. Адже вона має відповідати вимогам і стандартам ЄС.

Зокрема, українським товаровиробникам для того, щоб продавати певні товари на території ЄС необхідно мати сертифікат відповідності і маркування (СЕ). Це знак безпеки товару, який свідчить про відповідність товарів вимогам Директив ЄС (з екології, охорони здоров’я, безпеки праці тощо). Є відповідні Директиви ЄС щодо окремих видів продукції, які передбачають обов’язкове СЕ-маркування. Наприклад, машини та механізми (Директива 2006/42/ЄС), іграшки (Директива 2009/48/ЄС), хімічні вироби (Регламент REACH), ліфти (Директива 95/16/ЄС) тощо. У разі, якщо продукція українського товаровиробника з СЕ-маркуванням спричинить шкоду або матиме інші негативні наслідки на території ЄС, вся відповідальність за це лягає тільки на виробника. А ця відповідальність у ЄС є дуже жорсткою. Тому питання сертифікації СЕ, є особливо актуальними та нагальними для українських виробників певних товарів.

Саме цьому питанню був присвячений виступ Миколи Смолінського, президента Фундації Central European Academy Studies and Certification, який детально розповів про системи сертифікції та акредитації ЄС, про процедури сертифікації СЄ, маркування товарів знаком відповідності СЄ (Conformite Europeene), його роль при експорті продукції на внутрішній ринок ЄС, стандарти ISO та управління якістю.

Фото2_сайтКрім того, на семінарі польським експертом з фінансового аналізу, написання, управління та звітування інвестиційних проектів Маркусом Єропулосом було висвітлено питання щодо досвіду Польщі з використання фінансових інструментів підтримки бізнесу – дотації, програми 2014-2020.

Фото3_сайт

На семінарі було розглянуто й низку інших актуальних і цікавих питань.