Участь співробітників ІЕПД НАН України в Міжнародному літньому університеті (м. Мінськ, Республіка Білорусь)

З 24 по 27 червня 2015 р. в Мінську (Республіка Білорусь) проводився V Міжнародний літній університет, темою якого цього року стало «Право на сприятливе оточуюче середовище: зміст та способи захисту». Зважаючи на дослідження, які на сьогодні проводяться відділом проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави ІЕПД НАН України, науковим співробітником даного відділу Анастасією Токуновою було взято участь в даному заході.

Літній університет є одним із найбільш масштабних подій у сфері юридичної науки Білорусі. Захід було організовано університетами трьох країн: Франції (Université Paris Quest Nanterre La Défense), Німеччини (Universität Potsdam) та Білорусі (Беларускі дзяржаўны ўніверсітэт). Відповідно, доповідачі висвітлюють свої досягнення французькою, німецькою, російською та білоруською. Зважаючи на те, що за мету ставиться охоплення під час роботи професіоналів незалежно від володіння їх іноземними мовами, на заході було організовано одночасний синхронний переклад з та на відповідні мови.

Як уже зазначалося, Літній університет тривав декілька днів. Зважаючи на дуже щільний графік (на одну доповідь було виділено до 20 хвилин, і після виступу кожних трьох-чотирьох доповідачів 20 хвилин надавалося на питання та дискусію), було залучено значну кількість найкращих спеціалістів у сфері права на сприятливе оточуюче середовище декількох країн, проте серед найбільш блискучих хотілося б зазначити доповіді:

1

І.В. Малкіної, Першого заступника Міністра природничих ресурсів та охорони оточуючого середовища Республіки Білорусь, яка розповіла про стратегічні цілі та шляхи їх досягнення в державному регулюванні питань оточуючого середовища;

2

Н. Вайса, професора Університету Потсдам, який приділив увагу міжнародному праву та змінам клімату;

3

Т.І. Макарової, д.ю.н., професора Білоруського державного університету, якою було висвітлено останні досягнення у сфері дотримання права на сприятливе оточуюче середовище як фундаментальне право особи та визначено місце останнього в системі прав людини;

4

У. Хелльманна, професора Університету Потсдам, який розповів про заходи щодо охорони природних ресурсів за допомогою кримінального права;

5

К. Пеглов, к.ю.н., доцента Університету Париж Захід-Нантер-Дефанс, якою було висвітлено основні положення, задачі та тенденції в екологічній політиці Європейського Союзу;

6

К. Хервес, к.ю.н., Університет Париж Захід-Нантер-Дефанс, якою було розглянуто особливості колективних позовів у сфері захисту оточуючого середовища.

Крім безпосередньо виступів та дискусій в рамках Літнього університету було організовано низку круглих столів – англійською, німецькою та французькою мовами. Дані заходи тривали трохи більше трьох годин та крім досягнення безпосередньо навчальної та дослідницької цілей сприяли зближенню учасників університету: звичайним видовищем після кожного з цих заходів стали обмін контактами та емоційні обговорення цікавих тем вже поза аудиторіями.

Представник від ІЕПД брала участь в англомовному круглому столі, темою якого була «Соціальна відповідальність підприємств та право на сприятливе оточуюче середовище». Для участі в даному семінарі довелося приділити достатньо часу підготовці (необхідно було проаналізувати значну кількість правових документів, судової практики (переважно судів США), статей та навіть фрагмент художнього твору), а після виступу та участі в обговоренні з’явилося бажання використати низку підходів в майбутній роботі, що, напевно, і є показником професійно проведеного заходу.

7

Англомовний круглий стіл «Соціальна відповідальність підприємств та право на сприятливе оточуюче середовище»

8

Круглий стіл «Соціальна відповідальність підприємств та право на сприятливе оточуюче середовище». Обговорення стає все більш активним.

Незважаючи на те, що Літній університет тривав лише декілька днів, він надав не лише розуміння того, про що велася мова протягом настільки насичених днів, а й бажання присвятити даній темі подальшу увагу, ставити цілі та досягати їх, повернутися та натхненно працювати далі.

9

В. Сатолін (Білоруський державний університет), А. Токунова (Інститут економіко-правових досліджень НАН України), В. Оріф (Университет Париж Запад-Нантер-Дефанс), У. Хелльманн (Університет Потсдам)

10

Сертифікат про участь у заході

11

Загальне фото учасників заходів.