Угода СОТ про державні закупівлі та її імплементація в Україні

22 та 23 липня провідний юрист Інституту Веста Малолітнева, яка досліджує питання правового регулювання державних закупівель у контексті інтеграційних процесів, в яких перебуває Україна, взяла участь у практичному семінарі “Угода СОТ про державні закупівлі та її імплементація в Україні”.

Фото 1 (4)

Даний семінар організовано за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та CLDP (Програма розвитку комерційного права), яка надає технічну допомогу Україні у сфері державних закупівель.

Фото2 (4)

Наразі Україна веде переговори з приєднання до Угоди СОТ з державних закупівель. Саме з метою роз’яснення основних положень Угоди СОТ та обміну досвіду з імплементації цієї Угоди спеціалісти із США, Австрії та Швейцарії провели даний семінар:

  1. Роберт Д. Андерсон – радник підрозділу з питань інтелектуальної власності Секретаріату СОТ в Женеві, де він є головою групи Секретаріату, яка надає підтримку в роботі Комітету СОТ з питань державних закупівель. Є почесним професором юридичного факультету Ноттінгемського Університету (Великобританія).
  2. Джеффрі Бьорч – заступник директора Інституту федеральних закупівель США. Консультує цивільні відомства щодо освіти з питань федеральних закупівель, навчання і діяльності з розвитку кар’єри з метою забезпечення виконання цими відомствами вимог сертифікації з федеральних закупівель;
  3. Вільям Вудс – директор підрозділу з питань управління закупівлями і постачання Рахункової палати США. Здійснює загальне керівництво контрольно-ревізійною діяльністю Рахункової палати в оборонному та цивільних відомствах.
  4. Брайан Вудворд – старший спеціаліст з міжнародної торгівлі Офісу торговельних угод, переговорів та дотримання норм Міністерства торгівлі США.
  5. Кейт Меллор — економіст-міжнародник Офісу торгових переговорів та аналізу Міністерства торгівлі США.
  6. Анна Керолайн Мюллер — працює в юридичному відділі групи у справах державних закупівель при підрозділі СОТ з питань інтелектуальної власності.
  7. Йоганнес Шнітцер — виконавчий директор юридичної фірми Schnitzer law, яка спеціалізується на законодавстві з державних закупівель та базується в Австрії.

Фото 3 (2)

На семінарі зазначені спеціалісти поділилися досвідом правового регулювання відносин у сфері державних закупівель у країнах-учасницях Угоди СОТ з державних закупівель. Під час заходу всі учасники були задіяні у вирішенні та жвавому обговоренні практичних задач, наприклад, щодо виявлення проявів корупції. Значну увагу приділено навчанню у сфері державних закупівель. Так, було розглянуто досвід навчання персоналу федеральних відомств США.

Особлива увага приділялась електронним закупівлям, їхній еволюції в Угоді СОТ про державні закупівлі; взаємодії посадових осіб у сфері державних закупівель з приватним сектором; процедурам контролю та оскарження в системі державних закупівель США, а також інших країн-учасниць Угоди СОТ з державних закупівель.

Веста Малолітнева мала нагоду взяти активну участь у вирішенні практичних задач, а також поставити спеціалістам питання, які її цікавили. Крім того, під час дослідження своєї теми дисертації Веста Малолітнева опрацювала значну кількість зарубіжних наукових праць, серед яких були роботи Роберта Д. Андерсена, який був присутній на заході.

Фото 4 (2)

Одну з найбільш відомих, а саме: книгу, присвячену державним закупівлям у СОТ (The WTO Regime on Government Procurement: Challenge and Reform), він підписав з побажанням успіхів у роботі, що завжди буде нагадувати про чудовий захід, спілкування з відомими спеціалістами у сфері державних закупівель та приємні враження.

Фото5 (2)