Стратегія розміщення та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО в Україні: законодавчі основи та практичні аспекти

image-25-06-15-08-15-3image-25-06-15-08-15-8image-25-06-15-08-15-7Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.ю.н., професор Володимир Устименко, директор Луганської філії Інституту, д.е.н., професор Інна Заблодська та с.н.с. відділу проблем міжрегіонального співробітництва, к.е.н. Юлія Рогозян взяли участь в міжнародній науково-практичній конференції «Стратегія розміщення та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО в Україні: законодавчі основи та практичні аспекти», яка відбулася 25 червня 2015 року в м. Київ та організаторами якої виступили установи НАН України: Інститут економіко-правових досліджень, ДУ Інститут економіки та  прогнозування, Інститут  демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи та Конгрес Сходу України.

image-25-06-15-08-15-2

Засідання конференції будувалося на таких тематичних напрямах:

  • аналіз існуючої нормативно-правової бази, в рамках якої директор ІЕПД НАНУ Володимир Устименко представив наукову доповідь щодо відображення питання надання допомоги, а саме житла, для ВПО в чинному законодавстві України та наголосив на тому, що наразі державою не створено жодного механізму та засобу реалізації такого права.
  • розробка та механізм практичної реалізації державної програми житлового будівництва для ВПО та учасників АТО
  • наявний реєстр недобудов з можливістю його використання для ВПО та учасників АТО
  • світовий досвід в реалізації аналогічних програм
  • можливість залучення іноземних інвестицій
  • організаційні механізми будівництва житла, сучасні технології будівництва, застосовані для вирішення житлових питань
  • концепції розвитку територій з урахуванням зміни карти розміщення трудових ресурсів
  • засоби та методи фінансування житла для ВПО та учасників АТО.

image-25-06-15-08-15

Головним завданням конференції було опрацювання «дорожної карти» для переселенців та учасників АТО та розробка механізмів отримання житла ВПО та учасників АТО за різними напрямками: власне житло у багатоповерхівках, приватних будинках, відомче, соціальне житло, оформлення земельних ділянок та інші.

Учасниками було представлено декілька десятків доповнень до «дорожної карти», розробленої робочою групою конференції, які покращать та конкретизують зміст дій, спрямованих на надання допомоги ВПО.